Elérkeztünk a nevezetes pacalhoz. A tökfőzelék mellett talán ez az a híres magyar étel, amely legjobban megosztja az embereket. Pacalpörköltről van szó, mégis mindenki csak simán pacalnak hívja. Régen a szegények eledele volt, mos pedig ugyanannyiba kerül, mint például a karaj. A pacalt vagy nagyon imágja, vagy nagyon utálja az ember. Itt nincs átmenet. E… Tovább »
Pacalkonzerv
Elérkeztünk a nevezetes pacalhoz. A tökfőzelék mellett talán ez az a híres magyar étel, amely legjobban megosztja az embereket. Pacalpörköltről van szó, mégis mindenki csak simán pacalnak hívja. Régen a szegények eledele volt, mos pedig ugyanannyiba kerül, mint például a karaj. A pacalt vagy nagyon imágja, vagy nagyon utálja az ember. Itt nincs átmenet. E… Tovább »

Indulunk az Adriára vitorlázni. Ilyenkor mindig az a legnagyobb gond, hogy mit fogunk enni. Annyira unalmasak már a gyári konzervek, melyeknek csak el kell olvasni az összetételét. Véleményem szerint az utóbbi évtizedekben nagyon felhígultak. Tele vannak oda nem illő anyagokkal – többek között szójával. Hát kell ez nekünk? Az idén aztán korszakalkotó változtatásokat eszközöltünk. A…
A Budapest módon készült ételek legfontosabb része maga a ragu. A libamáj, zöldborsó és gomba lecsós raguja nagyon sok ételnek lehet a hozzávalója, ha valakinek van egy kis fantáziája. Készítsd el a ragut és öntsd vele nyakon sültjeidet. Garantált sikered lesz családod és vendégeid körében. Olvass hozzá ötleteket Grocceni konyhájából! Hozzávalók: 2 dkg zsír,…
Tudtad, hogy a Budapest bélszín az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar pavilonjának volt a favorit étele. Csak a miheztartás végett írtam ide, hogy mindenki kellő tisztelettel nézzen rá. Egy elismert szakácsokból álló team ötlötte ki, hogy nem lehet rossz a libamáj, zöldborsó és gomba lecsós raguját ráönteni a hirtelen kisütött bélszínszeletekre. Aztán az étel az évek…
Ritkán készítesz marhahúsos ételeket? Félsz, hogy kemény lesz a hús? Akkor figyelmedbe ajánlom a Szalonnás rostélyostekercset. Méltán fog színt vinni a már-már unalmassá vált szaftos ételeid tárházába. Nem szabad megállni a pörköltek, paprikások és tokányok szintjén. Amellett se menjünk el, hogy csak oda kell tenni a kuktába és a maradék időben bőven lesz időd köretet,…
Gondoltál már arra, hogy egy idő után nagyon unalmasak lehetnek a gyári májkonzervek, pástétomok? Gondoltál már arra, hogy ezen változtatni kell? Hát akkor épp itt az alkalom, hogy a magunk urai legyünk! Készítsünk ezúttal hagymás májast! Érdekes fűszerezése teszi különlegessé és ízvilága messze a gyári termékek fölé emeli a mi konzervünket. Persze a fűszerezésen bárki…
A kereskedelemben kapható májkrém- és pástétomkonzervek sokszor unalmasak, “konzerv ízűek” és tele vannak mindenféle állományjavító, tartósító és nem túl bizalomgerjesztő kitöltőanyaggal. Ha egyszer vesszük a fáradságot és elolvassuk az összetételt, akkor a következő szavakkal találkozhatunk: vérpép, bőrkepép, szójaliszt, ipari szalonna, stb). Hát kell ez nekünk? A saját májpástétomunk nagyon finom, az ízlésünk szerint készül, na…
Korunk egyik legkedveltebb panírozott frissensültje a “Cordon bleu”. A sonkával és sajttal töltött karajszelet méltán nyerte el ezt az elismerő címet, hiszen egész Európában, vagy talán azon túl is felettébb népszerű. A Magyarországra való “beszivárgása” viszont koránt sem problémamentes. Úgy a 90-es évek végén, illetve a kétezres évek elején kezdett hazánkban tért hódítani a közönséges…
Hazánk egyik legnépszerűbb nyári étele a lecsó. Miért ne készítsük el szabad tűzön, bográcsban? Higgyétek el, hogy teljesen más, kissé füstös íze lesz a lángtól, szálló pernyétől. Mindenkinek van valami kedvenc kiegészítője (tarhonya, rizs, tojás, kolbász, virsli), amivel aztán egyénivé teszi a lecsót. Sokat csípősen, sőt méregerősen szeretik – jómagam is ezek közé tartozom. Aki…
Magyarországon kell némi bátorság ahhoz, hogy valaki marhapörköltet főzzön. Ugyanis a hús ára miatt kevesen vásárolnak, így az általában kapható marhahús “kivénhedt” tehenekből áll. Természetesen bizonyos helyeken lehet kapni fiatal húst, német, vagy ír húst is. Hozzávalók: 1 kg marhalábszár, 5 dkg zsír, vagy olaj, 2-3 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 ek…