Ugye ismered a debreceni sertéskarajt, a kolbásszal töltött egyben megsütött és szépen felszeletelt különleges sültet? Naná, mindenki ismeri – melegen, vagy akár hidegen egyaránt. Most engedjük szabadon a fantáziánkat és készítsük el mini változatban! A mini töltött szűz kreálásának több oka is volt. Egyrészt nagy és behemót szeletek voltak a hagyományos debreceni karaj szeletei, melyeket… Tovább »
Mini töltött szűz
Ugye ismered a debreceni sertéskarajt, a kolbásszal töltött egyben megsütött és szépen felszeletelt különleges sültet? Naná, mindenki ismeri – melegen, vagy akár hidegen egyaránt. Most engedjük szabadon a fantáziánkat és készítsük el mini változatban! A mini töltött szűz kreálásának több oka is volt. Egyrészt nagy és behemót szeletek voltak a hagyományos debreceni karaj szeletei, melyeket… Tovább »

A kovászolási időszakban méltán különlegesnek számít a Bikini uborka. Némi erotika az étkezőasztalon. Semmi mást nem kell tenni, mint az uborkákat egy kissé trimmelni. Vágjunk ki az ábrának megfelelően bikini alsó és felső formákat a kovászolni szánt uborkák zöld héjából! Garantáltan sikeresek leszünk a kerti party során, ha felszolgáljuk barátainknak, családunknak a művet. Hozzávalók:…
Jogosan kérdezhetné valaki, hogy miként adhat valaki egy ételnek ilyen nevet. Mindjárt ki fog derülni. Szeretek díszíteni, ételek, szendvicsek tálak megjelenését feldobni, elámítani a vendégsereget. Szóba kerülnek a különféle zöldségek és gyümölcsök, melyekből mindenféle alakokat farag az ember. Általában nincs is semmi probléma, egészen addig, míg az ecetes cékla nem kerül sorra. Mert különben gyönyörű…
Egy kis olasz nyelvtanfolyammal kezdjük. Mindenki ismeri az olaszok régi kis Fiat 500-asát, amit népszerűen Topolino-nak hívtak. Tudjátok, hogy ez tulajdonképpen becenév? Topo = patkány és ezt becézve topolino = patkányocska, azaz egér. De most térjünk vissza az egyik legsokoldalúbban felhasználható nyári zöldségfélénkhez, a cukkinihoz. Ugyanezt elmondhatjuk itt is az olaszok szóalkotása kapcsán. Zucco =…
Ki ne ismerné a boltok polcain sorakozó vagdalthús változatokat?! Azt viszont nem tudom, hogy hányan olvasták már el a dobozokon feltüntetett összetevőket. Hogy a fenébe kerülhet egy húskonzervként nevezett élelmiszerbe szója, bőrkepép, vérpép stb? Pedig még csak nem is kutyaeledelt kívánunk vásárolni, hanem kis kamránkat szeretnénk feltölteni, illetve a közelgő expedícióhoz tankolnánk be a hazai…
Elérkeztünk a nevezetes pacalhoz. A tökfőzelék mellett talán ez az a híres magyar étel, amely legjobban megosztja az embereket. Pacalpörköltről van szó, mégis mindenki csak simán pacalnak hívja. Régen a szegények eledele volt, mos pedig ugyanannyiba kerül, mint például a karaj. A pacalt vagy nagyon imágja, vagy nagyon utálja az ember. Itt nincs átmenet. E…
Indulunk az Adriára vitorlázni. Ilyenkor mindig az a legnagyobb gond, hogy mit fogunk enni. Annyira unalmasak már a gyári konzervek, melyeknek csak el kell olvasni az összetételét. Véleményem szerint az utóbbi évtizedekben nagyon felhígultak. Tele vannak oda nem illő anyagokkal – többek között szójával. Hát kell ez nekünk? Az idén aztán korszakalkotó változtatásokat eszközöltünk. A…
Hát elérkezett a várva várt “uborkaszezon”. Azért tettem zárójelbe, mert mást ért rajta a sajtó (nincs semmi érdemleges hír) és mást ért rajta a magyar gasztronómia (koviubi, azaz kovászos uborka). Hát mekkora találmány ez? Hogy egy nyári zöldségfélét erjedő kenyér levében bírunk erjedésre, aztán mikor már éppen erjedésnek indul, akkor tesszük hidegre a saját leszűrt…
Imádom Horvátországot, a horvát tengerpartot – de mindenek előtt a horvát konyha az egyik kedvencem. Bizonyára Ti is többen voltatok már úgy, hogy “ezt is enném, meg azt is enném”. Na hát semmi baj, hiszen a horvátok erre is gondoltak. Kitalálták a pola-pola nevű ételt. Ez nem ételt jelent, hanem két balkáni remek (a Razsnyica…
Hurrá itt a grillszezon, a kempingezés, kerti sütögetés és a nyaralások ideje. Most egy olyan nyárssal ismertetlek meg Benneteket, ahol – a klasszikus rablóhússal ellentétben – a nyárson nincs hagyma, paprika, szalonna, stb, hanem kizárólag maga a megfelelő zsírtartalmú sertéshús. Ne csináld sovány húsból, mert az kiszárad és ehetetlen kemény lesz! Hozzávalók: 60-70 dkg…