Lifehack

Mini töltött szűz

Ugye ismered a debreceni sertéskarajt, a kolbásszal töltött egyben megsütött és szépen felszeletelt különleges sültet? Naná, mindenki ismeri – melegen, vagy akár hidegen egyaránt. Most engedjük szabadon a fantáziánkat és készítsük el mini változatban! A mini töltött szűz kreálásának több oka is volt. Egyrészt nagy és behemót szeletek voltak a hagyományos debreceni karaj szeletei, melyeket… Tovább »

Bikini uborka

A kovászolási időszakban méltán különlegesnek számít a Bikini uborka. Némi erotika az étkezőasztalon. Semmi mást nem kell tenni, mint az uborkákat egy kissé trimmelni. Vágjunk ki az ábrának megfelelően bikini alsó és felső formákat a kovászolni szánt uborkák zöld héjából! Garantáltan sikeresek leszünk a kerti party során, ha felszolgáljuk barátainknak, családunknak a művet.   Hozzávalók:… Tovább »

Kovászos cukkini

Egy kis olasz nyelvtanfolyammal kezdjük. Mindenki ismeri az olaszok régi kis Fiat 500-asát, amit népszerűen Topolino-nak hívtak. Tudjátok, hogy ez tulajdonképpen becenév? Topo = patkány és ezt becézve topolino = patkányocska, azaz egér. De most térjünk vissza az egyik legsokoldalúbban felhasználható nyári zöldségfélénkhez, a cukkinihoz. Ugyanezt elmondhatjuk itt is az olaszok szóalkotása kapcsán. Zucco =… Tovább »

Pacalkonzerv

Elérkeztünk a nevezetes pacalhoz. A tökfőzelék mellett talán ez az a híres magyar étel, amely legjobban megosztja az embereket. Pacalpörköltről van szó, mégis mindenki csak simán pacalnak hívja. Régen a szegények eledele volt, mos pedig ugyanannyiba kerül, mint például a karaj. A pacalt vagy nagyon imágja, vagy nagyon utálja az ember. Itt nincs átmenet. E… Tovább »

Sólet üvegben

Indulunk az Adriára vitorlázni. Ilyenkor mindig az a legnagyobb gond, hogy mit fogunk enni. Annyira unalmasak már a gyári konzervek, melyeknek csak el kell olvasni az összetételét. Véleményem szerint az utóbbi évtizedekben nagyon felhígultak. Tele vannak oda nem illő anyagokkal – többek között szójával. Hát kell ez nekünk? Az idén aztán korszakalkotó változtatásokat eszközöltünk. A… Tovább »

Az én koviubim

Hát elérkezett a várva várt “uborkaszezon”. Azért tettem zárójelbe, mert mást ért rajta a sajtó (nincs semmi érdemleges hír) és mást ért rajta a magyar gasztronómia (koviubi, azaz kovászos uborka). Hát mekkora találmány ez? Hogy egy nyári zöldségfélét erjedő kenyér levében bírunk erjedésre, aztán mikor már éppen erjedésnek indul, akkor tesszük hidegre a saját leszűrt… Tovább »

Pola-pola (ha nehéz a választás)

Imádom Horvátországot, a horvát tengerpartot – de mindenek előtt a horvát konyha az egyik kedvencem. Bizonyára Ti is többen voltatok már úgy, hogy “ezt is enném, meg azt is enném”. Na hát semmi baj, hiszen a horvátok erre is gondoltak. Kitalálták a pola-pola nevű ételt. Ez nem ételt jelent, hanem két balkáni remek (a Razsnyica… Tovább »

Készíts otthon ajvart

Hajdanán volt nekünk egy Pritamin nevű paprikakrémünk. Kiválóan alkalmas volt főzésre, illetve sültek mellé, szendvicsekre ízesítésül, díszítésül. Most már hiába keresem a kis 65 grammos fémdobozt a boltok polcain – eltűnt. De itt az ajvar, a délszlávok paprikakrémje. Hasonlóan sokoldalúan bevethető és nagyon finom. A drága bolti verziót miért ne készíthetnénk el otthon?!   Hozzávalók:… Tovább »

Sült paprikasaláta

A délszlávok azért tudnak valamit. Főleg Horvátországban kapható a sült paprikasaláta. Alig néhány hozzávalóból csinálják a legfinomabb köretet és salátát. Csak meg kell sütni, vagy grillezni a piros húsú paprikát, lehúzni az égett héját és mehet is az ecetes-olajos-fokhagymás marinádba. Már másnaptól tálalhatod és biztos sikered lesz vele.   Hozzávalók: 1 kg piros húsú paprika… Tovább »

Gombapaprikás szegfűgombából

Újra megjelent a piacon a szegfűgomba, mely véleményem szerint a legmegfelelőbb egy igazán finom gombapaprikás készítéséhez. Igaz, hogy az idén meglehetősen borsos az ára, hiszen a néni ezer forintért adja a nagy tejfölös pohárnyi adagot. De hát ennyit igazán áldozhatunk kedvenc ételünkért.  A megvásárolt gomba nagy részéből gombapaprikás készül, melynek maradéka megy a fagyasztóba. A… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!