Lifehack

Pacalkonzerv

Elérkeztünk a nevezetes pacalhoz. A tökfőzelék mellett talán ez az a híres magyar étel, amely legjobban megosztja az embereket. Pacalpörköltről van szó, mégis mindenki csak simán pacalnak hívja. Régen a szegények eledele volt, mos pedig ugyanannyiba kerül, mint például a karaj. A pacalt vagy nagyon imágja, vagy nagyon utálja az ember. Itt nincs átmenet. E… Tovább »

Sólet üvegben

Indulunk az Adriára vitorlázni. Ilyenkor mindig az a legnagyobb gond, hogy mit fogunk enni. Annyira unalmasak már a gyári konzervek, melyeknek csak el kell olvasni az összetételét. Véleményem szerint az utóbbi évtizedekben nagyon felhígultak. Tele vannak oda nem illő anyagokkal – többek között szójával. Hát kell ez nekünk? Az idén aztán korszakalkotó változtatásokat eszközöltünk. A… Tovább »

Pola-pola (ha nehéz a választás)

Imádom Horvátországot, a horvát tengerpartot – de mindenek előtt a horvát konyha az egyik kedvencem. Bizonyára Ti is többen voltatok már úgy, hogy “ezt is enném, meg azt is enném”. Na hát semmi baj, hiszen a horvátok erre is gondoltak. Kitalálták a pola-pola nevű ételt. Ez nem ételt jelent, hanem két balkáni remek (a Razsnyica… Tovább »

Razsnyica (délszláv nyárs)

Hurrá itt a grillszezon, a kempingezés, kerti sütögetés és a nyaralások ideje. Most egy olyan nyárssal ismertetlek meg Benneteket, ahol – a klasszikus rablóhússal ellentétben – a nyárson nincs hagyma, paprika, szalonna, stb, hanem kizárólag maga a megfelelő zsírtartalmú sertéshús. Ne csináld sovány húsból, mert az kiszárad és ehetetlen kemény lesz!   Hozzávalók: 60-70 dkg… Tovább »

Készíts otthon ajvart

Hajdanán volt nekünk egy Pritamin nevű paprikakrémünk. Kiválóan alkalmas volt főzésre, illetve sültek mellé, szendvicsekre ízesítésül, díszítésül. Most már hiába keresem a kis 65 grammos fémdobozt a boltok polcain – eltűnt. De itt az ajvar, a délszlávok paprikakrémje. Hasonlóan sokoldalúan bevethető és nagyon finom. A drága bolti verziót miért ne készíthetnénk el otthon?!   Hozzávalók:… Tovább »

Gombapaprikás szegfűgombából

Újra megjelent a piacon a szegfűgomba, mely véleményem szerint a legmegfelelőbb egy igazán finom gombapaprikás készítéséhez. Igaz, hogy az idén meglehetősen borsos az ára, hiszen a néni ezer forintért adja a nagy tejfölös pohárnyi adagot. De hát ennyit igazán áldozhatunk kedvenc ételünkért.  A megvásárolt gomba nagy részéből gombapaprikás készül, melynek maradéka megy a fagyasztóba. A… Tovább »

Frank rostélyostekercs

Németországban Lotte látott bennünket vendégül az ételre. Ez ott valahogy nemzeti étel, mint nálunk a töltött káposzta. A pikáns elkészítésben van a dolog nyitja, hiszen mustár, bors, csemegeuborka és hagyma alkotja ezt a csodálatos ízharmóniát. A sűrítésnél kukoricakeményítőt használ, így aztán “adunk az egészségnek”. És hát persze a gyorsfőző edény (nálunk kukta) gondoskodik róla, hogy… Tovább »

Budapest ragu

A Budapest módon készült ételek legfontosabb része maga a ragu. A libamáj, zöldborsó és gomba lecsós raguja nagyon sok ételnek lehet a hozzávalója, ha valakinek van egy kis fantáziája. Készítsd el a ragut és öntsd vele nyakon sültjeidet. Garantált sikered lesz családod és vendégeid körében. Olvass hozzá ötleteket Grocceni konyhájából!   Hozzávalók: 2 dkg zsír,… Tovább »

Diós-borsos csirkemell

Újabb hidegen felszelhető csirkemell-sültet tudatok Veletek. Ez hasonlít a borsos csirkemellhez, de most a bevonat darált dióval “enyhül”.  Kiválóan alkalmazható hidegtálakhoz, vagy szendvicsek, falatkák készítéséhez. A darált dió valami nagyon különleges ízt kölcsönöz neki.   Hozzávalók: 60 dkg csirkemellfilé, só, 10 dkg őrölt dió, 2 dkg durvára őrölt fekete bors, olaj, só.   Elkészítése: A… Tovább »

Bélszinfilé (Tournedos) Budapest módra

Tudtad, hogy a Budapest bélszín az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar pavilonjának volt a favorit étele. Csak a miheztartás végett írtam ide, hogy mindenki kellő tisztelettel nézzen rá. Egy elismert szakácsokból álló team ötlötte ki, hogy nem lehet rossz a libamáj, zöldborsó és gomba lecsós raguját ráönteni a hirtelen kisütött bélszínszeletekre. Aztán az étel az évek… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!