Lifehack

Kecskeméti kajszibefőtt (pálinkás)

Már a neve is azt sugallja, hogy itt valami különlegességről van szó. Kecskemét híres, sőt HÍRÖS a sárgabarackjáról és a fütyülős barackpálinkájáról egyaránt. A kajszi pedig mindjárt egyértelműsít, ugyanis eltünteti az a magyar “hibát”, hogy baracknak hívjuk a sárgabarackot és az őszibarackot egyaránt. Sárgabarackból a legismertebbet, a legnemesebbet tesszük bele, mely a meleg napon érett… Tovább »

Pálinkás baracklekvár

Nem gyerekeknek és nem is sofőr embereknek készült a pálinkás sárgabarack lekvár. Hihetetlenül jó ízt ad neki a valódi barackpálinka. Habár alkohol van benne, mégsem lehetünk tőle még csak szalonspiccesek sem, hiszen több kilogrammban csak az a bizonyos két deci a barackpálinka. A szokásos lekváros-vajas pirítósunkon túl kiválóan alkalmazhatjuk palacsintába, továbbá más baracklekváros süteményekbe.  … Tovább »

Baracklekvár (klasszikus)

Csak két hozzávalója van a talán legismertebb magyar lekvárnak. Anyáink, nagyanyáink ezen a módon tartósították a kajszibarackból, rózsabarackból főzött lekvárt. Persze ők még sokkal több cukorral készítették és késhegynyi szalicilt is tettek a tetejére. Azóta elterjedtek a twist-off csavaros tetejű üvegek, elterjedt a fejreállításos technika – melyet nagyon megkedveltem. Sikerült kikísérletezni egy sokkal alacsonyabb cukortartalmú… Tovább »

Barackos gombóc

A sárgabarack érésekor az emberek többsége a befőzésre (lekvár, befőtt), na meg a hulló barackból készült pálinkára gondol és teljesen elfelejti azt a vissza nem térő lehetőséget, hogy főzésre, sütésre is kiválóan használhatjuk ezt a páratlan gyümölcsöt. Talán még a híres magyar szilvás gombócot is megelőzi a barackos gombóc. Itt aztán tudnak érvényesülni azok az… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!