Lifehack

Hagymás májas üvegben

Gondoltál már arra, hogy egy idő után nagyon unalmasak lehetnek a gyári májkonzervek, pástétomok? Gondoltál már arra, hogy ezen változtatni kell? Hát akkor épp itt az alkalom, hogy a magunk urai legyünk! Készítsünk ezúttal hagymás májast! Érdekes fűszerezése teszi különlegessé és ízvilága messze a gyári termékek fölé emeli a mi konzervünket. Persze a fűszerezésen bárki… Tovább »

Borjúmájas üvegben

A kereskedelemben kapható májkrém- és pástétomkonzervek sokszor unalmasak, “konzerv ízűek” és tele vannak mindenféle állományjavító, tartósító és nem túl bizalomgerjesztő kitöltőanyaggal. Ha egyszer vesszük a fáradságot és elolvassuk az összetételt, akkor a következő szavakkal találkozhatunk: vérpép, bőrkepép, szójaliszt, ipari szalonna, stb). Hát kell ez nekünk? A saját májpástétomunk nagyon finom, az ízlésünk szerint készül, na… Tovább »

Horvát csevap

  A nyári Adria időszak rohamos közeledtével úgy gondoltam, hogy ma horvát csevapot készítek ebédre. Van készen ajvárom, már csak hús kell, meg egy kis köret, aztán le is aratom a babérokat. Én sertés darált húsból készítem, bár már csak a húsfélék hozzávalóiban is nagyok az eltérések. Lehet még marha, birka, kecske és ezek kombinációi…. Tovább »

Lecsó bográcsban

Hazánk egyik legnépszerűbb nyári étele a lecsó. Miért ne készítsük el szabad tűzön, bográcsban? Higgyétek el, hogy teljesen más, kissé füstös íze lesz a lángtól, szálló pernyétől. Mindenkinek van valami kedvenc kiegészítője (tarhonya, rizs, tojás, kolbász, virsli), amivel aztán egyénivé teszi a lecsót. Sokat csípősen, sőt méregerősen szeretik – jómagam is ezek közé tartozom. Aki… Tovább »

Marhapörkölt bográcsban

Magyarországon kell némi bátorság ahhoz, hogy valaki marhapörköltet főzzön. Ugyanis a hús ára miatt kevesen vásárolnak, így az általában kapható marhahús “kivénhedt” tehenekből áll. Természetesen bizonyos helyeken lehet kapni fiatal húst, német, vagy ír húst is.   Hozzávalók: 1 kg marhalábszár, 5 dkg zsír, vagy olaj, 2-3 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 ek… Tovább »

Bográcsos pacalpörkölt

Itt aztán nem szólhat egyetlen finnyás természetű egy szót sem, hogy “megenném én, de a főzés közben olyan erős szaga van”. Kiváló ötlet a pacalt bográcsban főzni, csak hát ne lenne olyan hosszú a főzési ideje. Hát erre találták fel az előfőzött pacalt. Szinte mindegyik multi áruházban kapható 1 kg-os zacskókban 1200-1400 forintos áron. Előfőzött,… Tovább »

Tikhegyi legénybúcsúztató bableves

Legénybúcsút tartottunk a Tik hegyen lévő présháznál. A sok nemes hozzávaló, az elfogyasztott italok, na és persze az igényes, szakértő társaság tette lehetővé ennek a páratlan férfiételnek bográcsban történő megfőzését. Asszonyaink akkor éppen nem tudták megkóstolni, mert nem maradt belőle. Azóta persze számtalan alkalommal elkészítettük és akkor a női nem is elismerte tudományunkat.   Hozzávalók:… Tovább »

Bográcsos körömpörkölt

Igazi ragacsos, cupákos pörköltet főzhetünk a szabadban. Itt aztán nem kell senki előtt zavarban lennünk, hogy kézzel leszopogassuk a csontokat. Jókat lehet rá inni – főleg, ha jól be is erősítjük.   Hozzávalók: 8 sertésláb (köröm), 10 dkg zsír, vagy 1,5 dl olaj, 2-3 nagy fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 ek házipaprika, 1-1 ek… Tovább »

Bográcsgulyás

No. 1 a szabad tűzi ételek között a bográcsgulyás. Készítsd el Te is! Ennek még akkor is nekiállhatsz, ha nem vagy egy konyhatündér. A főzés közben a baráti társasággal elfogyasztott italok csak bátorítanak és a társaság mindig ad egy-két iránymutató jó tanácsot.   Hozzávalók: 1 kg marhalábszár, 1,5 kg burgonya, 10 dkg zsír, vagy 1,5… Tovább »

Sertésborda börzsönyi módra

Nagyon finom főétel a lecsós szelet úri változata. Vasárnapi ebéd, vagy vacsoravendég fogadása alkalmából biztos siker. Tovább fokozható a étel értéke, ha erdei gombát használunk.   Hozzávalók: 5 szelet kb 16 dekás csontos sertéskarajszelet, 20 dkg gombapép, 10 dkg zsír, vagy 1,5 dl olaj, 10 dkg füstölt szalonna, 50 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 2… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!