Lifehack

A diabetikus befőzőcukorról

Szóljon az, aki látott az idén Dr Oetker Diabetikus befőzőcukrot. Semmi hír róla, semmi közlemény, egyszerűen eltűnt. Éveken keresztül kedveltük a Dr Oetker “Diabetikus befőzőcukor” nevű termékét. Családunkban – főleg a hölgyek – szinte teljesen száműztük a cukrot. Most már mindent helyettesítő édesítőszerekkel készítünk, melyeknek idő közben nagy szakértői lettünk. Pillanatnyilag a nullkalóriás eritrit a… Tovább »

Villányi mandulatorta (liszt nélkül)

Újabb liszt nélküli édességet osztok meg Veletek. Mi a családban villányi mandulatortának hívjuk azt a csodát, melyet öcsém villányi barátja Tebe édesanyjánál evett.  Hát ez már nagyon régen volt. Lényeg a lényeg, hogy kiküszöböljük a lisztet a házi cukrászatból. Tebével kapcsolatban más érdekességeket is tudok, melyeket talán később fogok publikálni. A mandulatortát rendszeresen elkészítjük –… Tovább »

Toportorta (liszt nélküli diós csokitorta)

Régi családi receptet teszek most közzé, mely liszt nélkül készül. Ideális módon használjuk benne a tojás fehérjét és sárgáját. A tésztája a hagyományos lisztes megoldás helyett tojásfehérje felvert habja, melybe darált diót keverünk.  És még tartozom a bizarr név magyarázatával. Anyukám összeállította és nemsokára tálalta is. Persze kemény volt, mint a kő – ugyanis egy… Tovább »

Narancsos eperdzsem

Egy igazán különleges eperdzsemet készíthetünk némi narancs hozzáadásával. A makulátlanul tiszta narancsnak vékonyan lehámozom a héját – ügyelve arra, hogy a keserű fehér része ne kerüljön bele. Ezzel, na meg a narancs kifacsart levével teszem különlegessé az eperdzsemet. Mivel, hogy az eper csak a végén kerül bele, így megtarthatjuk annak értékes vitamin- és íztartalmát. Különleges… Tovább »

Eperkrémleves

A nyárnak talán a legelső és egyben szerintem a legfinomabb hideg levese az eper krémleves. Jégbe hűtve és szépen díszítve üdítő élmény a forró nyári napokon. Jómagam nem a klasszikus sorrendben (leves, főétel … stb) szoktam fogyasztani, hanem mindig az étkezés végére hagyva desszertként. Nagyon jól esik délután is, mikor a hűtőből előveszi az ember…. Tovább »

Lecsó bográcsban

Hazánk egyik legnépszerűbb nyári étele a lecsó. Miért ne készítsük el szabad tűzön, bográcsban? Higgyétek el, hogy teljesen más, kissé füstös íze lesz a lángtól, szálló pernyétől. Mindenkinek van valami kedvenc kiegészítője (tarhonya, rizs, tojás, kolbász, virsli), amivel aztán egyénivé teszi a lecsót. Sokat csípősen, sőt méregerősen szeretik – jómagam is ezek közé tartozom. Aki… Tovább »

Epres krémestál

Üdítően könnyű édességet készíthetünk a nyár első és talán legfinomabb gyümölcséből, az eperből. Tésztája babapiskóta, amely természetesen helyettesíthető vizes piskótával, stb. Ha gyerekeknek, vagy autós vendégeknek készítjük, akkor a piskótát ne rummal, hanem rumaromával locsoljuk meg! Hmmmm …. biztos siker.   Hozzávalók: 1,2 kg eper, 6 tojás, 5 EK kristálycukor, 6 EK finomliszt, 500 ml… Tovább »

Metaxás görög eperdzsem

A piacon 1200 Ft a görög eper és 2200 Ft a magyar eper kilója. Nekem semmi bajom nincs a gyönyörű görög eperrel és különben is szebben néz ki, mint a magyar üvegházi halovány. Meg hát elég nyomós érv az is, hogy elfogyott a tavalyi dzsem. Nem akarok sokat főzni, de eperdzsem nélkül nem lehet élni…. Tovább »

Eperdzsem (klasszikus)

A legklasszikusabb módja az eperdzsem készítésének. Fokozottan ügyeljél a tisztaságra! A rövid forralással nem vesznek el a gyümölcsben lévő tápanyagok és a színe is megmarad.   Hozzávalók: 2 kg eper, 1 kg cukor 1 l víz.   Elkészítése: Az epret megmosom, lecsumázom, a nagyobb darabokat félbevágom. A cukorból a vízzel szirupot főzök és beleteszem a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!