Már a neve is azt sugallja, hogy itt valami különlegességről van szó. Kecskemét híres, sőt HÍRÖS a sárgabarackjáról és a fütyülős barackpálinkájáról egyaránt. A kajszi pedig mindjárt egyértelműsít, ugyanis eltünteti az a magyar “hibát”, hogy baracknak hívjuk a sárgabarackot és az őszibarackot egyaránt. Sárgabarackból a legismertebbet, a legnemesebbet tesszük bele, mely a meleg napon érett… Tovább »
Kecskeméti kajszibefőtt (pálinkás)
Már a neve is azt sugallja, hogy itt valami különlegességről van szó. Kecskemét híres, sőt HÍRÖS a sárgabarackjáról és a fütyülős barackpálinkájáról egyaránt. A kajszi pedig mindjárt egyértelműsít, ugyanis eltünteti az a magyar “hibát”, hogy baracknak hívjuk a sárgabarackot és az őszibarackot egyaránt. Sárgabarackból a legismertebbet, a legnemesebbet tesszük bele, mely a meleg napon érett… Tovább »

Van egy olyan kompót, vagy befőtt, amely nagyon sokáig – majdnem fél évig – készül. Soha nem látott tüzet, teljesen hidegen készül. Nagyon finom, de se gyerekek, se autós emberek nem fogyaszthatják. A németektől származik, akik Rumtopfnak hívják. A magyar nyelvben agglegénykompót az elterjedt neve. Elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, csak pakolni kell a gyümölcsöket,…
Tombol a nyári hőség. Senki nem vágyik forró gulyáslevesre, vagy forró csípős halászlére. Leleményességünk azonban határtalan. Egy hideg levest akarunk ezeken a napokon. Most azonban egy kicsit jobban kiteszünk magunkért, hiszen ma vendégeket várunk. Mindenki kap egy kis sárgadinnyét, melynek felső feléből fület formáztunk. Tartalmát kivájjuk, feldolgozzuk, majd visszatöltjük a dinnye-kosárkákba. Hozzávalók: Kicsi sárgadinnyék,…
Jogosan kérdezhetné valaki, hogy miként adhat valaki egy ételnek ilyen nevet. Mindjárt ki fog derülni. Szeretek díszíteni, ételek, szendvicsek tálak megjelenését feldobni, elámítani a vendégsereget. Szóba kerülnek a különféle zöldségek és gyümölcsök, melyekből mindenféle alakokat farag az ember. Általában nincs is semmi probléma, egészen addig, míg az ecetes cékla nem kerül sorra. Mert különben gyönyörű…
Nem gyerekeknek és nem is sofőr embereknek készült a pálinkás sárgabarack lekvár. Hihetetlenül jó ízt ad neki a valódi barackpálinka. Habár alkohol van benne, mégsem lehetünk tőle még csak szalonspiccesek sem, hiszen több kilogrammban csak az a bizonyos két deci a barackpálinka. A szokásos lekváros-vajas pirítósunkon túl kiválóan alkalmazhatjuk palacsintába, továbbá más baracklekváros süteményekbe. …
Csak két hozzávalója van a talán legismertebb magyar lekvárnak. Anyáink, nagyanyáink ezen a módon tartósították a kajszibarackból, rózsabarackból főzött lekvárt. Persze ők még sokkal több cukorral készítették és késhegynyi szalicilt is tettek a tetejére. Azóta elterjedtek a twist-off csavaros tetejű üvegek, elterjedt a fejreállításos technika – melyet nagyon megkedveltem. Sikerült kikísérletezni egy sokkal alacsonyabb cukortartalmú…
A sárgabarack érésekor az emberek többsége a befőzésre (lekvár, befőtt), na meg a hulló barackból készült pálinkára gondol és teljesen elfelejti azt a vissza nem térő lehetőséget, hogy főzésre, sütésre is kiválóan használhatjuk ezt a páratlan gyümölcsöt. Talán még a híres magyar szilvás gombócot is megelőzi a barackos gombóc. Itt aztán tudnak érvényesülni azok az…
A délszlávok azért tudnak valamit. Főleg Horvátországban kapható a sült paprikasaláta. Alig néhány hozzávalóból csinálják a legfinomabb köretet és salátát. Csak meg kell sütni, vagy grillezni a piros húsú paprikát, lehúzni az égett héját és mehet is az ecetes-olajos-fokhagymás marinádba. Már másnaptól tálalhatod és biztos sikered lesz vele. Hozzávalók: 1 kg piros húsú paprika…
Óriási hőség jön és mindenki valami hűtött táplálékot venne magához. Most megosztom Veletek a Crema di barbabietola, azaz a hideg céklakrém leves receptjét. A legnagyobb gond egyébként a cékla beszerzése a nyár közepén, de szerintem ez is megoldható valahogy. A céklagumókat feltétlenül érintetlen állapotban kell a főzővízbe tenni, hogy íze és festékanyaga ne vesszen el….
Itt a nyár és valahogy a könnyedebb, üdítő-hűsítő ételeket kívánja az ember. És hát szerencsére itt van a meggyszezon is. Mi ugyan egész évben készítjük, de azért a friss meggyből az igazi. Szóval a legnagyobb kedvenc hideg gyümölcsleves a Hideg meggyleves. Persze nem csak ebédre fogyasztjuk, hanem egyszerre egy nagyobb mennyiséget készítve mindig ott kuksol…