Nem gyerekeknek és nem is sofőr embereknek készült a pálinkás sárgabarack lekvár. Hihetetlenül jó ízt ad neki a valódi barackpálinka. Habár alkohol van benne, mégsem lehetünk tőle még csak szalonspiccesek sem, hiszen több kilogrammban csak az a bizonyos két deci a barackpálinka. A szokásos lekváros-vajas pirítósunkon túl kiválóan alkalmazhatjuk palacsintába, továbbá más baracklekváros süteményekbe.
Hozzávalók:
1 kg sárgabarack,
30 dkg cukor,
2 dl barackpálinka.
Elkészítése:
A barackokat meghámozom, felezem és kimagozom,majd a cukorral felfőzöm. A láng lekapcsolását követően belekeverem a pálinkát, beletöltöm az alaposan kimosott és leszárított üvegekbe. Az üvegeket lezárom és egy percre fejükre állítom őket. 85 fokon 30 percig sterilizálom. Lehűlést követően lemosom róluk a “befőzési ragacsot”, majd a kamrába pakolom őket.
Megjegyzés:
- Kb 70 %-os gyümölcstartalom.
- Vajas kenyérre, palacsintára, sütemények tetejére kitűnő.
- Sütés során elillan belőle az alkohol.
- Kicsi címkézett üvegekbe töltöm (ajándékötlet).
Ha tetszett a recept, látogass el Grocceni receptoldalára: http://www.grocceni.com
Olyan szilvalekvárt már én is csináltam, finom is lett, csak nem túl sok. Edénygondom volt…((((
De ez a recept egyszerűen ijesztően rossz.
Azzal nem is lenne baj, ha süti, mert egy tavaly olvasott recept alapján, a szilvalekvárt mi is a sütőben csináltuk és tökéletes lett. Jó nem olyan, mint nagyanyáinké, de finom lett.
Az még hagyján, de egy kiló barackból mennyi marad, ha meghámozza, kimagozza? Határozottan nem 70 százalék lesz a gyümölcstartalom, majdhogynem a pálinka több benne…)))Meg hogy sütés során elillan belőle a pálinka? Most süti vagy főzi akkor, ámbár a leírás szerint egyiket sem, hanem felforralja, aztán zutty bele a pálinka és kész. Brrr….
De hiszen a bevezető szövegben az lett írva, hogy több kiló gyümölcsben van a 2 dl pálinka, a recept szerint pedig 1kg barack, 2 dl pálinka