A nyári Adria időszak rohamos közeledtével úgy gondoltam, hogy ma horvát csevapot készítek ebédre. Van készen ajvárom, már csak hús kell, meg egy kis köret, aztán le is aratom a babérokat. Én sertés darált húsból készítem, bár már csak a húsfélék hozzávalóiban is nagyok az eltérések. Lehet még marha, birka, kecske és ezek kombinációi. Ne feledjük, hogy a hajdani Jugoszlávia sok-sok nép olvasztótégelye volt – és anno még nagyon jól meg is fértek egymás mellett.
Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús, fél kg hagyma,
2 kk törött bors,
két kk só,
fél kk szódabikarbóna,
1 kk pirospaprika,
2 gerezd fokhagyma,
1-2 ek olaj.
Elkészítése:
A húst kétszer átdarálom, összegyúrom egy kis fej apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, a szódabikarbónával, sózom, borsozom, paprikázom, majd pár órára a hűtőbe teszem. Itt összeérnek az ízek, illetve a szódabikarbóna is kifejtheti lazító hatását. Ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson pirosra sütöm. A kisült csevapokat bevonom egy leheletnyi olajjal és tálalom.
Megjegyzések:
- Én egy 40 éves svájci fondü tányéron tálalom, ahol minden hozzávaló gusztán kínálja magát.
- Hasábburgonya, rizs, puha kenyér jöhet mellé.
- A jobb csúszást az apróra vágott lila hagyma, ajvar, kockára vágott piros húsú paprika és némi erős paprika biztosítja.
Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is a: http://www.grocceni.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: