A piacon 1200 Ft a görög eper és 2200 Ft a magyar eper kilója. Nekem semmi bajom nincs a gyönyörű görög eperrel és különben is szebben néz ki, mint a magyar üvegházi halovány. Meg hát elég nyomós érv az is, hogy elfogyott a tavalyi dzsem. Nem akarok sokat főzni, de eperdzsem nélkül nem lehet élni. Nosza, készítsünk pár üveg dzsemet és hogy tényleg legyen benne valami görögös, bolondítsuk meg némi Metaxával.
Hozzávalók:
2 kg eper,
1 kg cukor
1 l víz,
100 ml Metaxa.
Elkészítése:
Az epret a szokásos módom megmosom, kicsumázom, a nagyobb darabokat félbevágom. A cukorból a vízzel szirupot főzök és beleteszem a letisztított epret. Forrástól számított 10 percig főzöm. Most belekeverem a Metaxát, majd jól kimosott apró üvegekbe töltöm őket. A lezárt üvegeket mintegy 5 percre fejre állítom. Az üvegeket lemosom a ragacstól, megcimkézem, majd a kamrába teszem.
Megjegyzések:
- 50 %-os gyümölcstartalom.
- Kicsi címkézett üvegekbe töltöm (ajándékötlet).
- Csak keveset teszek el ilyen módon, hiszen nemsokára jön a szabadföldi magyar eper szezonja.
Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is a: http://www.grocceni.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: