Befőzési naptár

Ahhoz, hogy egy naptári évet befőzési szempontból is áttekinthessünk, jól jöhet egy befőzési naptár. Itt nyomon követhetjük a zöldségek és gyümölcsök érését, na meg ötleteket is ad, hogy mit is szeretnénk befőzni.

A szeszélyes időjárás változásait persze nem tudja hűen követni, de áttekintést ad a zöldségek, gyümölcsök várható éréséről. A mezőgazdaságilag nem aktív időszakra pedig ötleteket ad a kamránk, pincénk javainak feldolgozására, akár “kármentésre” is.

Január:

Ebben a hónapban nem terem a kertekben semmi nekünk való, így kamránk, pincénk javaiból, déligyümölcsökből készítünk konzerveket.

Barkács cékla

Február:

A kirándulásokhoz, munkahelyi tízórainkhoz készítsünk üveges húspástétomokat, felvágottakat!

Hagymás májas üvegben

Borjúmájas üvegben

Március:

Készüljünk a tavaszi, nyári kirándulásokra, hegyi túrákra, adriai vitorlázásunkra és konzerváljuk már most a készételkonzerveket!

Sólet üvegben

Pacalkonzerv

Április:

Vagdalthúskonzervek gyártása, illetve húsvéti sonkából készítünk sonkakrémet, pástétomot.

Vagdalthús 1. (löncshús, luncheon meat)

Május:

Talán a május az a hónap, mikor megkezdhetjük az igazi házi konzerválást. Ki mikor kezdi, az már adottság és pénztárca kérdése.

Eperdzsem (klasszikus)

Metaxás görög eperdzsem

Narancsos eperdzsem

Június:

Érik a cseresznye, a hazai szabadföldi eper. Elő a konzerves üvegekkel.

A diabetikus befőzőcukorról

Metaxás görög eperdzsem

Sült paprikasaláta

Agglegénykompót (Rumtopf)

Július:

E hónapban aztán igazán sokféle gyümölcsöt tudunk konzerválni. A barack a listavezető, de itt kezdjük a kovászolást is. Mi azonban nem ragadunk le a kovászos uborkánál, hanem többféle zöldséget is beleteszünk a kovászos-sós lébe.

Pálinkás baracklekvár

Baracklekvár (klasszikus)

Kecskeméti kajszibefőtt (pálinkás)

Az én koviubim

Kovászos cukkini

Bikini uborka

Ha tetszettek a receptek, látogass el Grocceni receptoldalára:  http://www.grocceni.com

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »