Van egy olyan kompót, vagy befőtt, amely nagyon sokáig – majdnem fél évig – készül. Soha nem látott tüzet, teljesen hidegen készül. Nagyon finom, de se gyerekek, se autós emberek nem fogyaszthatják. A németektől származik, akik Rumtopfnak hívják. A magyar nyelvben agglegénykompót az elterjedt neve.
Elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, csak pakolni kell a gyümölcsöket, ahogy érnek. Aztán jön rá a cukor és az alkohol.
Felhasználása nagyon sokrétű lehet – rakhatjuk a gyümölcsöket süteményre, pudingra, vagy csak úgy is bekaphatunk belőle egy-két darabot. Leve a legfinomabb likőr, hiszen akár “ágyasnak” is nevezhetnénk.
Hozzávalók:
Gyümölcsök, ahogy az év folyamán érnek,
cukor,
rum.
Elkészítése:
Veszek egy nagy befőttesüveget (3-5 liter), vagy akinek van erre a célra gyártott mázas cserép RUMTOPF-ja. Beleteszem a megmosott epret, rászórok pár kanál cukrot, majd ráöntök 2 deci rumot, cseresznye, cukor, rum, meggy, cukor, rum, …… lemegy a nyár, az ősz minden gyümölcsével, cukor, rum, szőlőszemek, cukor rum és kész. Most egy megmosott citrom felkarikázva és türelmesen várni legalább karácsonyig.
Megjegyzés:
- A nagyobb gyümölcsöket felezve, negyedelve, vagy szeletelve teszem bele.
- A leve és a gyümölcse egyaránt felséges pohárkrémre, pudingra, fagyira, vagy csak úgy.
- A leve a legfinomabb likőr.
Ha tetszett a recept, látogass el Grocceni receptoldalára: http://www.grocceni.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: