Lifehack

Pacalkonzerv

Elérkeztünk a nevezetes pacalhoz. A tökfőzelék mellett talán ez az a híres magyar étel, amely legjobban megosztja az embereket. Pacalpörköltről van szó, mégis mindenki csak simán pacalnak hívja. Régen a szegények eledele volt, mos pedig ugyanannyiba kerül, mint például a karaj.

A pacalt vagy nagyon imágja, vagy nagyon utálja az ember. Itt nincs átmenet. E sorok írója nagyon imádja – talán épp ezért is készít pacalkonzervet, hogy a kitelepülések (vitorlázás, hegyi túrák, rókavadászat) alkalmával is tudjon emberi ételeket fogyasztani, illetve ide tartozik a spontán ételválasztás lehetősége is. Álljon rendelkezésre bármikor, bárhol egy kedvenc étel. 

 

Hozzávalók:

1 kg előfőzött pacal,

2 nagy fej hagyma,

4-5 gerezd fokhagyma,

2 ek paprika,

egy kanál zsír, vagy olaj,

késhegynyi bors,

só.

 

Elkészítése:

A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig kevés vizet aláöntve, sót belekeverve felteszem főni. Mikor félig megpuhult, beleteszem a zúzott fokhagymát és a törött borsot. Lassú tűzön majdnem puhára párolom.
Még melegen beleteszem az üvegekbe, lezárom és 1,5 órán át gőzölöm.


Megjegyzések:

  1. Akár egy évig is eláll.
  2. A 720-as üvegben konzervált pacal két ember (két cimbora) számára nyújt megfelelő mennyiséget (puha kenyérrel, vagy sós burgonyával élvezhető).
  3. A pacalkonzervet ráteheted falatkákra, szendvicsekre is.

 

Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is:  http://www.grocceni.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!