Egy kis olasz nyelvtanfolyammal kezdjük. Mindenki ismeri az olaszok régi kis Fiat 500-asát, amit népszerűen Topolino-nak hívtak. Tudjátok, hogy ez tulajdonképpen becenév? Topo = patkány és ezt becézve topolino = patkányocska, azaz egér.
De most térjünk vissza az egyik legsokoldalúbban felhasználható nyári zöldségfélénkhez, a cukkinihoz.
Ugyanezt elmondhatjuk itt is az olaszok szóalkotása kapcsán. Zucco = tök. És most becézzük! Zucchini = tököcske. Tehát a mi cukkinink a tök kistestvére, amit eddig is tudtunk. Vastagabb a héja, keményebbek a magjai, ha összehasonlítjuk az uborkával. És mégis kovászoljuk, az eredmény pedig meglepően finom lesz.
Hozzávalók:
Uborka,
só,
kapor,
fokhagyma,
kenyér.
Elkészítése:
A cukkiniket megmosom, levágom a végüket, hosszában négyfelé, vagy hatfelé vágom őket és üvegekbe pakolom. Közé teszem a kaprot, néhány gerezd fokhagymát és felöntöm sós forralt vízzel. A tetejére egy szelet pirított kenyeret teszek, kistányérral letakarom és egy másik kistényérra állítva napos helyre teszem (ablakpárkány, erkély stb). 4-5 nap múlva leszűröm, tiszta üvegbe teszem, levével felöntöm és a hűtőben tárolom.
Megjegyzés:
- Én fokhagymát is teszek közé.
- Leve a legkiválóbb nyári szomjoltó ital.
- Kiváló hideg leves készíthető belőle.
- Patisszonból is készíthető.
Ha tetszett a recept, látogass el Grocceni receptoldalára: http://www.grocceni.com
Szuperjó ötlet. 🖒 a leírás is tetszett nagyon. Mindig tanul az ember. 🙂