Hajdanán volt nekünk egy Pritamin nevű paprikakrémünk. Kiválóan alkalmas volt főzésre, illetve sültek mellé, szendvicsekre ízesítésül, díszítésül. Most már hiába keresem a kis 65 grammos fémdobozt a boltok polcain – eltűnt. De itt az ajvar, a délszlávok paprikakrémje. Hasonlóan sokoldalúan bevethető és nagyon finom. A drága bolti verziót miért ne készíthetnénk el otthon?!
Hozzávalók:
Fél kg pritaminpaprika,
4-5 padlizsán,
5-6 gerezd fokhagyma,
olaj,
ecet,
só,
bors.
Elkészítése:
A paprikát és a padlizsánt platnin, vagy a sütő rácsán forgatva hólyagosra, feketére sütöm. A paprikák bőrét hideg vízbe dobás után lehúzom, a padlizsánt pedig meghámozom. A fokhagymával együtt ledarálom, majd összekeverem annyi olajjal, amennyit felvesz. Ecettel, sóval és borssal ízesítem.
Megjegyzések:
- A pritaminpaprikát helyettesíthetem kápia paprikával, vagy más piros húsú paprikával is.
- Ha mindig van a hűtőben, akkor nem kell a húsétel mellé köret, saláta.
- Szendvicsekre, falatkákra tehetem.
- Nem csak a délszláv húsok (csevap, razsnyica, stb), hanem más sültek, grillételek mellé is passzol.
- Üvegekbe rakva, kigőzölve kiválóan konzerválható.
Ha tetszett a recept, látogass el Grocceni receptoldalára: http://www.grocceni.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: