A sárgabarack érésekor az emberek többsége a befőzésre (lekvár, befőtt), na meg a hulló barackból készült pálinkára gondol és teljesen elfelejti azt a vissza nem térő lehetőséget, hogy főzésre, sütésre is kiválóan használhatjuk ezt a páratlan gyümölcsöt. Talán még a híres magyar szilvás gombócot is megelőzi a barackos gombóc. Itt aztán tudnak érvényesülni azok az ízek, melyeket ezen gyümölcs hordoz magában. Próbáld ki Te is a barackos gombócot! Előtte egy igazi ágyas barackpálinka lehet az aperitív. A gombóc mellé pedig tégy a tányérodra egy jó kanálnyi házi baracklekvárt! Jó étvágyat!
Hozzávalók:
6 közepes krumpli,
3 tojás,
5 dkg vaj,
só,
liszt,
80 dkg sárgabarack (érett),
cukor,
őrölt fahéj,
zsemlemorzsa,
olaj.
Elkészítése:
Héjában megfőzöm, majd hámozás után még melegen áttöröm a krumplit. Hozzáadom a vajat, sót, a tojásokat és annyi lisztet, amennyit felvesz (nem túl sokat). A tésztának rétestésztához hasonló állagúnal kell lennie. Meggyúrom és kisodrom. Akkora kockákra vágom, melyek elegendőek egy fél barack betakarására. A barackot kimagozommajd a közepüket megtöltöm fahéjas cukorral. A barackos négyzetekből gombócokat formálok. Forró sózott vízben kifőzöm, majd lecsepegtetem őket. Olajon, vagy vajon megpirítom a zsemlemorzsát, majd megforgatom benne a forró gombócokat.
Megjegyzés:
- Pirított morzsában forgatjuk meg, majd megszórjuk fahéjas porcukorral.
- Adhatunk mellé baracklekvárt és friss barackot.
Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is a: http://www.grocceni.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: