Itt a nyár és valahogy a könnyedebb, üdítő-hűsítő ételeket kívánja az ember. És hát szerencsére itt van a meggyszezon is. Mi ugyan egész évben készítjük, de azért a friss meggyből az igazi. Szóval a legnagyobb kedvenc hideg gyümölcsleves a Hideg meggyleves. Persze nem csak ebédre fogyasztjuk, hanem egyszerre egy nagyobb mennyiséget készítve mindig ott kuksol a hűtőben. Munka után például a legjobb desszert, de visszük strandra, kirándulásra, sőt még a munkahelyre is. Ilyenkor szoktak irigykedve nézni a kollégák, kolléganők.
Hozzávalók:
60 dkg friss meggy,
16 dkg cukor,
8 szem szegfűszeg,
1 g fahéj,
1 dl citromlé, (1 citrom leve),
fél dkg só,
2 dl tejszín,
2 dl tej,
5 dkg liszt,
1 dl vörösbor,
3 cl konyak.
Elkészítése:
7,5 dl hideg vízben felteszem a kimagozott meggyet. Hozzáadom a cukrot, sót, szegfűszeget, fahéjat, citromlevet és felfőzöm. Mikor puha a meggy, hozzáöntöm az előzőleg felforralt tejet, amelyet behabartam a tejszínnel elkevert liszttel, majd felforralom. Utána hozzáöntöm a vörösbort és leveszem a tűzről. Tálalás előtt kiveszem a szegfűszeget és a fahéjat, majd belekeverem a konyakot.
Megjegyzés:
- A benne lévő alkohol miatt nem való sofőröknek és gyerekeknek.
- Ajánlatos a szegfűszeget és a fahéjat kis tüllzacskóban a levesbe főzni, így könnyebben kivehető belőle.
Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is a: http://www.grocceni.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: