Lifehack

Gombapaprikás szegfűgombából

Újra megjelent a piacon a szegfűgomba, mely véleményem szerint a legmegfelelőbb egy igazán finom gombapaprikás készítéséhez. Igaz, hogy az idén meglehetősen borsos az ára, hiszen a néni ezer forintért adja a nagy tejfölös pohárnyi adagot. De hát ennyit igazán áldozhatunk kedvenc ételünkért. 

A megvásárolt gomba nagy részéből gombapaprikás készül, melynek maradéka megy a fagyasztóba. A feldolgozott maradékot pedig szintén lefagyasztom, hogy abból majd gombás tojást, vagy gombás töltelékeket készítsünk.

Aki amatőr gombaszakértő akar lenni annak is ezt a gombafélét javaslom, hiszen eső után a rétek, legelők tele vannak vele. Sötétebb fű jelzi az úgynevezett gomba köröket, melyeken belül megtalálható. Egy gomba tud hozzá hasonlítani – a susulyka – melynek csúcsosabb a kalapja. Ezt könnyen megismerhetjük. Amennyiben mégis belekerülne egy-egy darab, akkor is megússzuk egy kisebb hasmenéssel. De kellő odafigyeléssel nem fog belekerülni.

Otthon lábasban, vagy a szabadban bográcsban egyaránt gyorsan elkészíthető.

 

Hozzávalók:

Fél kg szegfűgomba (csibegomba, tyúkgomba),

egy nagy fej hagyma,

3 ek olaj,

só, 1 ek paprika,

1-1 kisebb zöldpaprika és paradicsom,

2 dl tejföl.

 

Elkészítése:

Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, majd megszórom a pirospaprikával. Beleteszem a megtisztított, több vízben megmosott gombát, majd sózom. Fele időben hozzáteszem a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. Fedő alatt 25 perc múlva kész. Ha elfőtte a levét, időnként kevés vízzel pótlom. A készre főzött gombához keverem a tejfölt, összeforralom és ellenőrzöm a sósságát. Puha kenyérrel, vagy bármilyen körettel (rizs, tészta, nokedli, tarhonya, stb) kínálom.

 

Megjegyzések:

  1. Az egyik legfinomabb gombapaprikás.
  2. Az olajba tehetek egy szelet füstölt szalonnát, melytől még finomabb lesz.

 

Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is a:  http://www.grocceni.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!