Újra megjelent a piacon a szegfűgomba, mely véleményem szerint a legmegfelelőbb egy igazán finom gombapaprikás készítéséhez. Igaz, hogy az idén meglehetősen borsos az ára, hiszen a néni ezer forintért adja a nagy tejfölös pohárnyi adagot. De hát ennyit igazán áldozhatunk kedvenc ételünkért.
A megvásárolt gomba nagy részéből gombapaprikás készül, melynek maradéka megy a fagyasztóba. A feldolgozott maradékot pedig szintén lefagyasztom, hogy abból majd gombás tojást, vagy gombás töltelékeket készítsünk.
Aki amatőr gombaszakértő akar lenni annak is ezt a gombafélét javaslom, hiszen eső után a rétek, legelők tele vannak vele. Sötétebb fű jelzi az úgynevezett gomba köröket, melyeken belül megtalálható. Egy gomba tud hozzá hasonlítani – a susulyka – melynek csúcsosabb a kalapja. Ezt könnyen megismerhetjük. Amennyiben mégis belekerülne egy-egy darab, akkor is megússzuk egy kisebb hasmenéssel. De kellő odafigyeléssel nem fog belekerülni.
Otthon lábasban, vagy a szabadban bográcsban egyaránt gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
Fél kg szegfűgomba (csibegomba, tyúkgomba),
egy nagy fej hagyma,
3 ek olaj,
só, 1 ek paprika,
1-1 kisebb zöldpaprika és paradicsom,
2 dl tejföl.
Elkészítése:
Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, majd megszórom a pirospaprikával. Beleteszem a megtisztított, több vízben megmosott gombát, majd sózom. Fele időben hozzáteszem a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. Fedő alatt 25 perc múlva kész. Ha elfőtte a levét, időnként kevés vízzel pótlom. A készre főzött gombához keverem a tejfölt, összeforralom és ellenőrzöm a sósságát. Puha kenyérrel, vagy bármilyen körettel (rizs, tészta, nokedli, tarhonya, stb) kínálom.
Megjegyzések:
- Az egyik legfinomabb gombapaprikás.
- Az olajba tehetek egy szelet füstölt szalonnát, melytől még finomabb lesz.
Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is a: http://www.grocceni.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: