Lifehack

Csirkecomb farrésszel

Pár éve láttam meg először a hentespultokon a “csirkecomb farrésszel” nevű bontási remekművet. Hát nem is tagadom, hogy nagyon szomorú lettem. Ilyen módon hogy lehet ötvözni a csirke két szélsőséges részét. A combja az egyik legértékesebb darabja, szinte klasszikusa a melle mellet, melyeket ábrákon is demonstrálnak. A farrész, a far-hát (püspökfalatja) pedig hát a csóró kategóriába sorolandó. Háziasszonyok, nagymamák szokták fogyasztani hétvégi ebédeken, hogy az udvarló, a vendég, vagy éppen a kamaszodó fiú hozzájuthasson a combjához, melléhez, vagy akár a szárnyához.

Persze az okos háziasszony feltalálja magát – hiszen hazaérvén mindjárt feldolgozza a “csirkecomb farrésszel” nevű bontási terméket. Ügyesen szétszedi csirkecombra (pörkölt, rántott csirke, sült csirkecomb, lecsós csirkecomb lesz belőle) és hát a farrészre (ebből lehet pörköltet, levest, stb készíteni). Mehet is a mélyhűtőbe.

 

Vannak persze sokkal pozitívabb húspiaci tapasztalatok is. Már egyre több helyen árulnak akár lédig, akár pedig lefóliázott változatban. Ez nagy ötlet, hiszen ez a két (vastagabb) része ér a legtöbbet. Persze vannak, kik más véleményen vannak és teljesen igazuk is van. Egy pörköltben például a szárny harmadik izülete fogja legjobban besűríteni és ízesíteni a szaftot. Végül is mindenkinek igaza van.

 

Erről jut eszembe hajdani kolléganőm Mária néni receptötlete. Mária néni nyugalmazott igazgatóhelyettesként dolgozott az iskolában:

“Vasárnap jönnek a lányomék. Nagyon jó ebédötletet találtam ki, mely már sok éve bevált. Veszek egy kiló csirkeszárnyat. Három felé bontom őket. A szárnyvégből levest főzök, jól bezöldségelve, a középső részéből pörkölt lesz, a szárnya combját pedig kirántom.”

Mai szemmel nézve Mária néninek teljesen igaza van. Amit akkortájt megmosolyogtunk, az manapság a “clever kitchen”, azaz a takarékos konyha egyik legfontosabb eleme.

Persze Mária néninek volt még jó pár takarékos ötlete:

  • Nem volt otthon hűtőszekrénye és aggódott, hogy a nyári szünetben ki fogják kapcsolni a tanári szobában a hűtőt. Ugyanis ott tartott néhány fagyasztott vésztartalékot.
  • A kávéfőző mellett felhalmozódott kávézaccot hazavitte és abból otthon készített kávékülönlegességeket.
  • Nem tudom emlékszik-e még valaki a fekete gumibevonatú vasalózsinórra, ami univerzális módon jó volt még rezsóhoz, kávéfőzőhöz és hősugárzóhoz, vagy gyerekek elnáspángolásához is. Hát egyszer Mária néninek szénné égett a vasalózsinór. Másnap behozta a karbantartónak, hogy “alkatrésznek még jó lesz”.

 

Még egy érdekesség eszembe jut a csirkeszárnyas témához:

Pár évvel ezelőtt egy főzős műsorban adta elő Benke Laci bácsi a szárnya combja szaporításának okos módszerét.

“A középső szárnyrész mindkét végén átvágom az izületeket és kinyomom a vékonyabbik csontot (ezt lefagyasztva később levesben főzöm meg). A megmaradt darabon feljebb nyomom a bőrös húst és azt szépen megnyomogatva egy csinos kis “szárnya combocskát” kapunk. Most már lehet rántani, sütni, vagy kerülhet akár a pörköltbe is”.

Most pedig nézzük a rántott csirkeszárny receptemet!

 

Hozzávalók:

60 dkg csirkeszárny,

2 tojás,

zsemlemorzsa,

liszt,

só,

sütéshez bőséges olaj.

 

 Elkészítése:

A csirkeszárnyakat megmosom, majd az ízületeknél három részre vágom. A így kapott darabokat besózom, majd kb 10 percet követően a szokásos módon (liszt – felvert tojás – zsemlemorzsa) panírozom. Bő olajban lassú tűzön kisütöm őket, majd az olajból kivéve konyhai törlőkendővel kibélelt jénai tálba teszem és tálalásig melegen tartom.

 

Megjegyzések:

  1. Rizzsel, hasábburgonyával, vagy petrezselymes burgonyával tálalom.
  2. Kiváló saláta lehet mellé a tejfölös uborkasaláta, vagy a fejes saláta.
  3. Hidegen is nagyon finom.

 

Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is a:  http://www.grocceni.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!