Lifehack

Villányi mandulatorta (liszt nélkül)

Újabb liszt nélküli édességet osztok meg Veletek. Mi a családban villányi mandulatortának hívjuk azt a csodát, melyet öcsém villányi barátja Tebe édesanyjánál evett.  Hát ez már nagyon régen volt. Lényeg a lényeg, hogy kiküszöböljük a lisztet a házi cukrászatból. Tebével kapcsolatban más érdekességeket is tudok, melyeket talán később fogok publikálni. A mandulatortát rendszeresen elkészítjük – akár diabetikus változatban is.

 

Hozzávalók:

8 tojás,

20 dkg vékony csíkokra vágott mandula,

50+5 dkg porcukor,

2 cs vaníliás cukor,

1 tk liszt,

30 dkg margarin,

3 ek erős kávé,

4 db 30 x 30 cm-es sütőpapír, melyre fedővel, vagy tényérral 25 cm-es átmérőjű köröket rajzolunk, a köröket bevajazzuk, de nem vágjuk ki.

 

Elkészítése:

8 tojás fehérjét 50 dkg cukorral gőz felett kemény habbá verünk, ha kész óvatosan beleszórjuk a mandulát és levesszük a tűzről. Egyenletesen elosztjuk a 4 papírlapra szépen elsimítva és előmelegített sütőben pléhtepsire rakva egyenként kisütjük, vagyis szárítjuk, mint a habcsókot (240 fokon kb 5-6 percig a sütő közepén). Ha kisültek, a papír könnyen leválasztható, vagy tortamesterrel, vagy 2 széles pengéjű kés segítségével.
8 tojássárgáját 5 dkg cukorral, a lisztet 2 cs vaníliával és a kávéval gőz felett felfőzzük állandó keverés mellett. A tűzről levéve átszűrjük és  langyosra hűtjük, beleszeljük a margarint és addig keverjük, míg el nem olvad. Kifagyasztjuk és géppel habosra keverjük. Ezzel töltjük 3 sorban a lapokat és a 4. lappal beborítjuk. Kívülről nincs bevonva, de pl. csokireszelékkel lehet díszíteni.

 

Megjegyzések:

  1. Tebe volt öcsém középiskolai villányi barátja, kinek édesanyja a Villányi mandulatorta receptjével rukkolt elő.
  2. Nagyon finom, különleges édesség.
  3. Legalább egy napig kell “puhulnia”.
  4. Nézd el, hogy a krémben mégis van egy teáskanálnyi liszt.

 

Ha tetszeHa tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is:  http://www.grocceni.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!