Gondoltál már arra, hogy egy idő után nagyon unalmasak lehetnek a gyári májkonzervek, pástétomok? Gondoltál már arra, hogy ezen változtatni kell? Hát akkor épp itt az alkalom, hogy a magunk urai legyünk! Készítsünk ezúttal hagymás májast! Érdekes fűszerezése teszi különlegessé és ízvilága messze a gyári termékek fölé emeli a mi konzervünket. Persze a fűszerezésen bárki módosíthat és kialakíthatja saját ízvilágát. A saját májpástétomunk nem tartalmaz “E-betűs” hozzávalókat, tudjuk, hogy mi van benne és olcsóbb is, mint a konzervgyári.
Ne feledjük, hogy a májkrémek, májpástétomok nem fitnesz ételek, hiszen jelentős a zsírtartalmuk.
Hozzávalók:
Fél kg sertésmáj,
30 dkg borjúhús,
2 kg zsíros sertéscsászár,
25 dkg hagyma,
1 fakanál zsír,
6 dkg só,
2 púpozott ek őrölt fehérbors,
1 ek majoranna,
2 csapott tk őrölt szegfűbors,
1 csapott tk őrölt szerecsendió,
1 tk gyömbér,
1 csapott tk őrölt fahéj,
2 csészényi abalé.
Elkészítése:
A császárhúst mintegy 70 percig főzöm, a májat és a borjúhúst csak 5 percig. A hagymát apróra vágom és kevés zsíron üvegesre pirítom. Az összes hozzávalót keresztülengedem egy 3 mm-es tárcsán, összekeverem a többi hozzávalóval. Felfelé szélesedő üvegekbe töltöm és 100 fokon 1,5 óráig sterilizálom.
Megjegyzések:
- Akár egy évig is eláll.
- Az üveget fél percre meleg vízbe állítva a májas könnyen kicsúsztatható belőle.
- A májast felszeletelve szendvicsekre, vagy hidegtálra téve tálalhatom.
- Ha az üvegeket felcímkézem, akkor akár kedves ajándék is válhat belőle.
Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is: http://www.grocceni.com
Kommentek