A kereskedelemben kapható májkrém- és pástétomkonzervek sokszor unalmasak, “konzerv ízűek” és tele vannak mindenféle állományjavító, tartósító és nem túl bizalomgerjesztő kitöltőanyaggal. Ha egyszer vesszük a fáradságot és elolvassuk az összetételt, akkor a következő szavakkal találkozhatunk: vérpép, bőrkepép, szójaliszt, ipari szalonna, stb). Hát kell ez nekünk? A saját májpástétomunk nagyon finom, az ízlésünk szerint készül, na és persze tudjuk, hogy mi van benne.
Egy dolgot azért meg kell említenünk. A májkrémek, májpástétomok nem fitnesz ételek, hiszen jelentős a zsírtartalmuk.
Hozzávalók:
Fél kg borjúmáj,
1 fakanál zsír,
15 dkg borjúhús,
15 dkg füstölt szalonna,
25 dkg sertéslapocka,
3 ek keményítő,
3 dl erőleves,
1 ek só,
1 ek majoranna,
1 ek kakukkfű,
1 tk fűst ízű só,
1 tk őrölt bors,
2 gerezd fokhagyma,
1 nagy fej hagyma.
Elkészítése:
A zsíron lassan átsütöm a felszeletelt borjúmájat, majd a többi hússal, a hagymával és a fokhagymával együtt ledarálom. A húslevesben mintegy 20 percig főzöm a fűszereket és összekeverem a darált hússal. Üvegekbe töltöm, légmentesen lezárom és 100 fokon egy és háromnegyed órán át sterilizálom.
Megjegyzések:
- Akár egy évig is eláll.
- A borjúmájat helyettesíthetem sertés-, baromfi-, marha-, illetve vadmájjal is.
- Ha az üvegeket felcímkézem, akkor akár ajándék is lehet belőle.
Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is: http://www.grocceni.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: