Sokan idegenkednek a birkahústól. Erős szagúnak, sőt sokan kimondottan büdösnek tartják. Na, a finnyásak meggyőzésére a legjobb alkalom a szabadtéri bográcsozás. Itt aztán el fognak illanni azok a szagok, melyek miatt a piperkőcök ódzkodnak a birkapörkölttől.
A fűszerezésre is kell néhány szót áldoznunk. A birka imádja a borsot, a fokhagymát a babérlevelet és a rozmaringot. Ezen recept kellően biztosítja az említett fűszerek harmóniáját.
Hozzávalók:
2 kg birkahús,
15 dkg füstölt szalonna,
nagy fakanálnyi sertészsír,
4-5 nagy fej hagyma,
fél fej fokhagyma,
3-4 ek jóféle kalocsai házi paprika,
1 kk Erős Pista,
1 kk őrölt fekete bors,
1-2 zöldpaprika és paradicsom,
1 babérlevél,
1 ágacska rozmaring,
só.
Elkészítése:
A birkahúst lefaggyúzom, megmosom és a felhasználásig a vízben hagyom. A zsíron kiolvasztom a felkockázott szalonnát, majd aranyszínűre pirítom rajta a kis kockákra vágott hagymát. Rádobom a kockákra vágott húst, megsózom, majd időnként kevergetve a zsírjára sütöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát. Beleteszem a babérlevelet, a borsot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félig megpárolom. Ha nem ereszt elég levet, akkor időnként kevés vízzel pótolom. Most jöhet a fokhagyma, a rozmaring, majd újabb negyed óra után a paprika és a paradicsom, majd készre főzöm. Puha kenyérrel és megfelelő italokkal tálalva büszkén kínálom családomnak, barátaimnak.
Megjegyzés:
- Igazi férfiétel, bár a szabadban a hölgyek is levetik az előítéleteiket.
- Puha kenyérrel tálalom.
- Erős pista legyen kéznél!
Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is: http://www.grocceni.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: