Régi családi receptet teszek most közzé, mely liszt nélkül készül. Ideális módon használjuk benne a tojás fehérjét és sárgáját. A tésztája a hagyományos lisztes megoldás helyett tojásfehérje felvert habja, melybe darált diót keverünk.
És még tartozom a bizarr név magyarázatával. Anyukám összeállította és nemsokára tálalta is. Persze kemény volt, mint a kő – ugyanis egy napot kell állni hagyni, hogy puhuljon. A nagypapa látván a nehezen szeletelhető tortát, megszólalt: – Toprot ne hozzak? (a topor egy szekerce szerű baltaféle).
Hozzávalók:
10 tojás,
30 dkg porcukor,
30 dkg darált dió,
2 kanál cukor,
2 kanál kakaó,
30 dkg vaj.
Elkészítése:
- A tojások fehérjét a porcukorral habbá verem és belekeverem a diót.
- Egy kizsírozott, lisztezett gáztepsibe terítem és 170 fokon 15-20 percig sütöm.
8 sárgáját, 2 kanál cukrot, a kakaót és 2 kanál vizet gőz felett felforralok, lehűtöm és 30 dkg vajat keverek el benne jó habosra. - A lapból 4 hosszúkás lapot vágok, megtöltöm a krémmel, majd a maradékkal bevonom.
Megjegyzések:
- Tálalás előtt várni kell egy napot, hogy puhuljon.
- Nagyon finom, de meglehetősen tömény.
Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is: http://www.grocceni.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: