Lifehack

Toportorta (liszt nélküli diós csokitorta)

Régi családi receptet teszek most közzé, mely liszt nélkül készül. Ideális módon használjuk benne a tojás fehérjét és sárgáját. A tésztája a hagyományos lisztes megoldás helyett tojásfehérje felvert habja, melybe darált diót keverünk. 

És még tartozom a bizarr név magyarázatával. Anyukám összeállította és nemsokára tálalta is. Persze kemény volt, mint a kő – ugyanis egy napot kell állni hagyni, hogy puhuljon. A nagypapa látván a nehezen szeletelhető tortát, megszólalt: – Toprot ne hozzak? (a topor egy szekerce szerű baltaféle).

 

Hozzávalók:

10 tojás,

30 dkg porcukor,

30 dkg darált dió,

2 kanál cukor,

2 kanál kakaó,

30 dkg vaj.

 

Elkészítése:

  1. A tojások fehérjét a porcukorral habbá verem és belekeverem a diót.
  2. Egy kizsírozott, lisztezett gáztepsibe terítem és 170 fokon 15-20 percig sütöm.
    8 sárgáját, 2 kanál cukrot, a kakaót és 2 kanál vizet gőz felett felforralok, lehűtöm és 30 dkg vajat keverek el benne jó habosra.
  3. A lapból 4 hosszúkás lapot vágok, megtöltöm a krémmel, majd a maradékkal bevonom.

 

Megjegyzések:

  1. Tálalás előtt várni kell egy napot, hogy puhuljon.
  2. Nagyon finom, de meglehetősen tömény.

 

Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is:  http://www.grocceni.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!