Egy igazán különleges eperdzsemet készíthetünk némi narancs hozzáadásával. A makulátlanul tiszta narancsnak vékonyan lehámozom a héját – ügyelve arra, hogy a keserű fehér része ne kerüljön bele. Ezzel, na meg a narancs kifacsart levével teszem különlegessé az eperdzsemet. Mivel, hogy az eper csak a végén kerül bele, így megtarthatjuk annak értékes vitamin- és íztartalmát. Különleges alkalmakra (pl. karácsonyi reggeli) szoktam eltenni.
Hozzávalók:
2 kg eper,
1 kg cukor
1 l víz,
1 narancs,
1 dl narancslikőr.
Elkészítése:
Az epret a megmosom, kicsumázom, a nagyobb darabokat félbe, vagy negyedbe vágom. A cukorból a vízzel szirupot főzök, majd beleteszem a narancs lereszelt héját (Zest). Körülbelül egy negyed óráig főzöm. Beleteszem a narancs levét és az epret a keletkezett levével együtt. A forrástól számított 10-12 percig főzöm és a végén a narancslikőrrel is forrásba hozom. Apró, alaposan kimosott és sterilizált üvegekbe töltöm. Az üvegeket azonnal lezárom és 5 percre fejre állítom őket. Talpukra állítva hagyom őket kihűlni. Az üvegekről alaposan lemosom a ragacsot, letörlöm, felcímkézem őket, majd a végleges helyükre (hűvös, sötét kamra) teszem őket.
Megjegyzések:
- 50 %-os gyümölcstartalom.
- Kicsi felcímkézett üvegekbe töltöm (ajándékötlet).
- Az ilyen módszerrel elrakott eperdzsem azért nem éri meg a következő nyári főzést, mert idő előtt elfogyasztjuk, illetve elajándékozzuk őket.
Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is a: http://www.grocceni.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: