Lifehack

Disznóvágás Fenyőharaszton

Pest és Heves megye határán helyezkedik el egy majorban az a kastélyszálló, melyet Fenyőharasztnak hívnak.

Még karácsonyra kaptam páromtól a voucher-t, ami ide szól egy disznóvágásos hétvégére.

 

Péntek:

Az M3-astól a kastélyszállóhoz egy “vesekő rázó” útszakasz vezet. Egy lakosztályt kaptunk, amiben egy régi zongora is van – persze már nem zenél rajta senki.

Meg is kezdődik az all inclusive ellátás, magával a fogadással. Forralt bor, tea és kétféle pogácsa.

Megpróbálok bejelentkezni a helyi wifi hálózatba. Itt a mi szárnyunkon is, de a kastélyszálló egész területén különféle ételek nevét adták a humoros fiúk a routereknek. Aztán bejelentkeztem a “Lebbencsleves” nevű kiszolgálóra. Kiváló a jelerősség.

Némi relax után eljött a vacsora ideje. Hát igen – megkezdődött a vendégek hízlalása. Többek között szalontüdő is volt, ami örökös nagy kedvencem. De volt ott minden egyéb, mely akár a finnyásabbak ízlését is kielégíti. Vacsora után “kényszersétára” kellett mennünk.

 

Szombat:

Nem mindenkinek volt jó napja a mai. Nekem a várva várt élményekben gazdag nap virradt fel, de gondoljuk el, hogy milyen rosszul kezdődött szegény röfi napja. Egyébként az már a meghirdetett programban is benne volt, hogy “A leszúráson a vendégek kegyeleti okokból nem vesznek részt”.

Egyedül mentem a disznóvágós udvarra, mert párom nincs oda az ilyen dolgokért, meg különben is még egy kicsit cicomázta magát. Majd utánad megyek – mondta.

Egyedül indultam el és csak a hang után kellett mennem. A háromtagú cigányzenekar már nagyban húzta a talpalávalót, ott kínálták magukat a pálinkák és a borok, valamint a kolbász, szalonna és kenyér – mint borkorcsolya.

Odahozták szegény röfi tetemét is, betakarták szalmával és meggyújtották. Ez főleg a hagyomány és a fotósok kedvéért történt, hiszen az igazi precíz és végleges szőrtelenítést a gázperzselőre bízták. Aztán jött a forrázás és a kaparás, hogy tiszta, makulátlan legyen a disznó.

Ezután felhúzták a disznót a rénfára / rendfára / állványra – ki hogyan nevezi és nekiállt három böllér a bontásnak. Ezalatt jött is a bekiabálós meghívás, hogy megkezdődött a reggeli. A reggeli a várakozásoknak megfelelően alakult. Volt hagymás sült vér, mindenféle hideg ételek (disznósajt, hurka, töpörtyű, stb) a megelőző vágásból. Természetesen gondoltak a finnyás, piperkőc vendégekre is és tettek ki sajtot, párizsit és egyéb felvágottakat is.

Igyekeztem vissza a szétszedéshez, hiszen én speciel ezért jöttem.

Közben már forrt az abalé – belekerültek az abálni valók (fejhús, bőrke, belsőségek). Az asztalon szortírozták a húsokat. Itt dőlt el, hogy melyikből lesz meleg étel (oldalas, karaj, tarja, stb), illetve mi kerül ledarálásra (kolbásznak).

Itt adódott egy kis szünet-lehetőség, hogy megtekintsük az állatokat. Lovak, kecskék, birkák, szarvasok, őzek, baromfi, nyuszikák voltak megtekinthetők. Az istálló mögött lovasoktatás volt. Az oktató fiú magabiztosan irányította a három különböző korú tanítvány lovaglását.

Sajnos jól elbámészkodtunk az állatoknál, s mire visszaértünk, már végeztek a kolbásztöltéssel.

Közben az abalében megpuhultak az abálandók és bátor (már igencsak jókedvű) vendégek kóstolgatták a májat, a fejhúst. Majd nem tudtok ebédelni – gondoltam – de ez már a Ti bajotok.

Aztán akadt itt másik látnivaló is. A pékfiú kitolta a szabadtéri kemencéhez a már megkelt cipókat és egy rögtönzött látványpékséget rendezett be.

Egy jó nagy tésztatömeget megpakolt mindenféle jóval (főtt tojás, káposzta és füstölt főtt csülök). Lezárta egy másik tésztadarabbal és a kisebb cipókkal együtt bevetette a kemencébe. A kisebb cipók kisülését követően kihoztak egy-két kencét (kacsazsír, töpörtyűs zsír, chilis zsír, fokhagymás tejföl). Itt aztán mindenki megkenhette a még meleg kenyérszeletét a zsírokkal, aztán ihatott is rá. Itt bizonyos fokú önmérsékletet kell az embernek gyakorolnia, hogy értelme legyen a közelgő ebédnek is.

Aztán egy önjelölt jókedű ember (a Sanyi) előhozta a tangóharmonikáját és át is vette a cigányoktól a zenélést. Sanyinak és társaságának nagyon jó kedve volt. A tangóharmonikát más is kipróbálta – szinte körbe járt.

 

Ebéééééd – kiáltották a menyecskék. Be is mentünk és megebédeltünk. Nem disznótoros, hanem normál magyaros ételek voltak a svédasztalon. Kétféle leves, pörkölt, tarhonya, sültek, gyönyörűen kínált savanyúságok, almás lepény.

Ebéd után siettem ki, hogy le ne maradjak a disznósajt és a hurkák töltéséről. Kissé elkéstem, mert már az abalében főtt a disznósajt és a böllérfiú a májas hurka töltéséhez készülődött. Beszédbe elegyedtem vele és rákérdeztem kedvencemre, a véres hurkára is. Ennek semmi nyomát nem láttam.

– Az nem lesz, mert a vért elhasználtuk a reggeli hagymás vérhez – mondta. Én pedig szomorúan tudomásul vettem.

Délután szabad foglalkozást tartottunk a szobánkban, hiszen gyakorlatilag be is fejezték a munkát. Kicsit sétáltunk a parkban, megettünk egy-két pogácsát, ami az italok mellett folyamatosan kint volt.

A két macska is elszunyókált, kik a délelőtt folyamán folyamatosan kapták a feldolgozás során leeső darabokat.

 

Aztán eljött a vacsora ideje. Sanyinak csak a felesége jött le. Érdeklődtünk, hogy mi van a vidám férjével?

– Intenzív osztályon – mondta. Lefeküdt. Ezt mi már a zenélés során sejtettük. Egyébként Sanyiék ebben a szezonban már másodszor voltak itt, annyira jól érezték magukat.

A toros vacsoránál már nem nagyon voltunk éhesek, pedig volt ott minden. Hideg ételek, sültek, kolbász, hurka, savanyúságok, sütemény. Itt vágták fel azt a nagy cipót is, ami töltésre került és mintegy hat órán át kuksolt a kemencében.

 

Vasárnap:

Természetesen disznótoros reggeli. Abált (kövesztett) szalonna is volt, ami szintén az abalében főtt.

 

Távozáskor kaptunk egy nagy disznótoros csomagot, melyet Pesten átadtunk az otthon maradottaknak.

 

Nagyon jól éreztük magunkat!

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!