Elmúltak a húsvéti ünnepek, megúsztuk a nagy lakomákat, locsolásokat, italozásokat. Visszamentek a pestiek, a külföldiek is. Bőséges útravalóval láttuk el őket, de még így is ott maradt a nyakunkon egy kocsiderék élelmiszer. Főleg hideg ételek maradtak, mert e sorok írója nem akarta, hogy sonkafélékből, főtt festett tojásokból, tormából, valamint egyéb zöldségfélékből (zöldhagyma, medvehagyma, kápia paprika, hónapos retek, paradicsom).
Mi legyen a maradékokkal, hogy ne kelljen őket kidobni?
A főtt füstölt csülökkel és frikandó sonkával a legegyszerűbb, hiszen darabokra vágva teszem őket zacskóba és a levegőt maradéktalanul kiszivattyúzva, vagy kinyomva fagyasztom le őket. Belőlük bableves, lencseleves, sonkás kocka, sonkasaláta, egyéb rakott ételek is készülhetnek, de a húsvéti teltség letelte után akár hidegen is elfogyaszthatjuk.
A sonka főzőlevéből is fagyaszthatunk nylonzacskós módszerrel, persze ha van megfelelő hűtőkapacitásunk.
A csontok és bőrök lefagyasztva kiváló ízesítői lehetnek egy későbbi levesnek, vagy főzeléknek.
Ha már meguntuk a piros tojásokat és a locsolóknak is adtunk belőle, akkor a húsvét utáni kedden az ország nagy része rakott krumplit készít. Pedig készíthetünk belőle például skót fasírtot, tojássalátát, tojáskrémet és számtalan egyebet is.
A megmaradt zöldségfélékből pár napig még készíthetünk különféle salátákat, párolt zöldséget. A tormát reszeljük le és tegyük légmentesen zárható kis üvegekbe, illetve ecetes, majonézes, narancsos tormának elkészítve kicsi üvegekben “meghosszabbíthatjuk” frissességüket. A köretek, valamint a meleg ételek lefagyasztása azt hiszem egyetlen háziasszonynak sem okoznak problémát.
Mindegyik fagyasztásnál fontos, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon a zacskóval, vagy dobozban. A feliratozásnál írjuk rá az étel nevét, valamint a lefagyasztás dátumát. A felhasználásnál feltétlenül figyeljünk a dátumra! (FIFO = first in first out, azaz mindig a legrégebbieket kell elfogyasztanunk).
Napjainkban sajnálatos módon óriási mennyiségű élelmiszert dobunk ki. A maradékok felhasználásával nem csak pénzt spórolunk, hanem lelkiismeretünk is nyugodtabb lesz.
Ha tetszettek az ötletek, akkor látogass el a következő oldalra is: http://www.grocceni.com/a2/masodik.html
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: