Már a neve is azt sugallja, hogy itt valami különlegességről van szó. Kecskemét híres, sőt HÍRÖS a sárgabarackjáról és a fütyülős barackpálinkájáról egyaránt. A kajszi pedig mindjárt egyértelműsít, ugyanis eltünteti az a magyar “hibát”, hogy baracknak hívjuk a sárgabarackot és az őszibarackot egyaránt.
Sárgabarackból a legismertebbet, a legnemesebbet tesszük bele, mely a meleg napon érett és zamata semmivel nem téveszthető össze. Ezt csak fokozza az üvegek lezárása előtt rátöltött fütyülős barackpálinka. Ez nem csak ízanyagot visz bele, hanem segít a befőttünk eltarthatóságának megőrzésében is.
Hozzávalók:
1 kg kajszibarack,
25 dkg cukor,
1,5 dl barackpálinka.
Elkészítése:
A barackokat pár pillanatra forró vízbe mártom, majd meghámozom és kettévágom. Tiszta üvegekbe teszem őket. Nyolc deci vízből és a cukorból szirupot főzök, majd a láng lekapcsolását követően hozzáöntöm a barackpálinkát. A felöntőlevet a gyümölcsre öntöm, az üvegeket lezárom, majd fogyasztásig hűvös, sötét helyen tárolom.
Megjegyzés:
Ha tetszett a recept, látogass el Grocceni receptoldalára: http://www.grocceni.com