Agglegénykompót (Rumtopf)

Van egy olyan kompót, vagy befőtt, amely nagyon sokáig – majdnem fél évig – készül. Soha nem látott tüzet, teljesen hidegen készül. Nagyon finom, de se gyerekek, se autós emberek nem fogyaszthatják. A németektől származik, akik Rumtopfnak hívják. A magyar nyelvben agglegénykompót az elterjedt neve.

Elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, csak pakolni kell a gyümölcsöket, ahogy érnek. Aztán jön rá a cukor és az alkohol.

Felhasználása nagyon sokrétű lehet – rakhatjuk a gyümölcsöket süteményre, pudingra, vagy csak úgy is bekaphatunk belőle egy-két darabot. Leve a legfinomabb likőr, hiszen akár “ágyasnak” is nevezhetnénk.

Hozzávalók:

Gyümölcsök, ahogy az év folyamán érnek,

cukor,

rum.

Elkészítése:

Veszek egy nagy befőttesüveget (3-5 liter), vagy akinek van erre a célra gyártott mázas cserép RUMTOPF-ja. Beleteszem a megmosott epret, rászórok pár kanál cukrot, majd ráöntök 2 deci rumot, cseresznye, cukor, rum, meggy, cukor, rum, …… lemegy a nyár, az ősz minden gyümölcsével, cukor, rum, szőlőszemek, cukor rum és kész. Most egy megmosott citrom felkarikázva és türelmesen várni legalább karácsonyig. 

Megjegyzés:

  1. A nagyobb gyümölcsöket felezve, negyedelve, vagy szeletelve teszem bele.
  2. A leve és a gyümölcse egyaránt felséges pohárkrémre, pudingra, fagyira, vagy csak úgy.
  3. A leve a legfinomabb likőr.

Ha tetszett a recept, látogass el Grocceni receptoldalára:  http://www.grocceni.com

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »