Elérkeztünk a nevezetes pacalhoz. A tökfőzelék mellett talán ez az a híres magyar étel, amely legjobban megosztja az embereket. Pacalpörköltről van szó, mégis mindenki csak simán pacalnak hívja. Régen a szegények eledele volt, mos pedig ugyanannyiba kerül, mint például a karaj.
A pacalt vagy nagyon imágja, vagy nagyon utálja az ember. Itt nincs átmenet. E sorok írója nagyon imádja – talán épp ezért is készít pacalkonzervet, hogy a kitelepülések (vitorlázás, hegyi túrák, rókavadászat) alkalmával is tudjon emberi ételeket fogyasztani, illetve ide tartozik a spontán ételválasztás lehetősége is. Álljon rendelkezésre bármikor, bárhol egy kedvenc étel.
Hozzávalók:
1 kg előfőzött pacal,
2 nagy fej hagyma,
4-5 gerezd fokhagyma,
2 ek paprika,
egy kanál zsír, vagy olaj,
késhegynyi bors,
só.
Elkészítése:
A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig kevés vizet aláöntve, sót belekeverve felteszem főni. Mikor félig megpuhult, beleteszem a zúzott fokhagymát és a törött borsot. Lassú tűzön majdnem puhára párolom.
Még melegen beleteszem az üvegekbe, lezárom és 1,5 órán át gőzölöm.
Megjegyzések:
Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is: http://www.grocceni.com