Kovászos cukkini

Egy kis olasz nyelvtanfolyammal kezdjük. Mindenki ismeri az olaszok régi kis Fiat 500-asát, amit népszerűen Topolino-nak hívtak. Tudjátok, hogy ez tulajdonképpen becenév? Topo = patkány és ezt becézve topolino = patkányocska, azaz egér.

De most térjünk vissza az egyik legsokoldalúbban felhasználható nyári zöldségfélénkhez, a cukkinihoz.

Ugyanezt elmondhatjuk itt is az olaszok szóalkotása kapcsán. Zucco = tök. És most becézzük! Zucchini = tököcske. Tehát a mi cukkinink a tök kistestvére, amit eddig is tudtunk. Vastagabb a héja, keményebbek a magjai, ha összehasonlítjuk az uborkával. És mégis kovászoljuk, az eredmény pedig meglepően finom lesz.

Hozzávalók:

Uborka,

só,

kapor,

fokhagyma,

kenyér.

Elkészítése:

A cukkiniket megmosom, levágom a végüket, hosszában négyfelé, vagy hatfelé vágom őket és üvegekbe pakolom. Közé teszem a kaprot, néhány gerezd fokhagymát és felöntöm sós forralt vízzel. A tetejére egy szelet pirított kenyeret teszek, kistányérral letakarom és egy másik kistényérra állítva napos helyre teszem (ablakpárkány, erkély stb). 4-5 nap múlva leszűröm, tiszta üvegbe teszem, levével felöntöm és a hűtőben tárolom.

Megjegyzés:

  1. Én fokhagymát is teszek közé.
  2. Leve a legkiválóbb nyári szomjoltó ital.
  3. Kiváló hideg leves készíthető belőle.
  4. Patisszonból is készíthető.

Ha tetszett a recept, látogass el Grocceni receptoldalára:  http://www.grocceni.com

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »