Pola-pola (ha nehéz a választás)

Imádom Horvátországot, a horvát tengerpartot – de mindenek előtt a horvát konyha az egyik kedvencem. Bizonyára Ti is többen voltatok már úgy, hogy “ezt is enném, meg azt is enném”. Na hát semmi baj, hiszen a horvátok erre is gondoltak. Kitalálták a pola-pola nevű ételt. Ez nem ételt jelent, hanem két balkáni remek (a Razsnyica és a Csevapcsicsa) közös tálalását jelenti. A Pola-pola ugyanis azt jelenti, hogy fele-fele. Így aztán utána nyugodtan tudsz enni egy gibanicát, vagy fagylaltkelyhet.

Hozzávalók:

Fél kg darált sertéshús, fél kg hagyma,

1 kk törött bors,

1 kk só,

mokkáskanálnyi szódabikarbóna,

mokkáskanálnyi pirospaprika,

1 gerezd fokhagyma,

1 ek olaj.


30-35 dkg tarja, vagy hosszúkaraj,

só,

bors,

olaj.

Elkészítése:

Csevap: A húst kétszer átdarálom, összegyúrom egy kis fej apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, a szódabikarbónával, sózom, borsozom, paprikázom, majd pár órára a hűtőbe teszem. Itt összeérnek az ízek, illetve a szódabikarbóna is kifejtheti lazító hatását. Ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson pirosra sütöm. A kisült csevapokat bevonom egy leheletnyi olajjal és tálalom.

Razsnyica: A húst kb. 2x3x4 cm-es kockákra vágom és nyársakra húzom. Sózom, borsozom, majd parázs felett szép pirosra sütöm.

Megjegyzések:

    1. Hasábburgonya illik mellé.
    2. Mellétehetek még paradicsomos rizst is.
    3. Apróra vágott lila hagyma, ajvar, sültpaprika saláta, bármilyen friss nyári saláta és erős paprika lehetnek a díszítőelemek.
  1.  

Ha tetszett a recept, látogass el Grocceni receptoldalára:  http://www.grocceni.com

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »