Imádom Horvátországot, a horvát tengerpartot – de mindenek előtt a horvát konyha az egyik kedvencem. Bizonyára Ti is többen voltatok már úgy, hogy “ezt is enném, meg azt is enném”. Na hát semmi baj, hiszen a horvátok erre is gondoltak. Kitalálták a pola-pola nevű ételt. Ez nem ételt jelent, hanem két balkáni remek (a Razsnyica és a Csevapcsicsa) közös tálalását jelenti. A Pola-pola ugyanis azt jelenti, hogy fele-fele. Így aztán utána nyugodtan tudsz enni egy gibanicát, vagy fagylaltkelyhet.
Hozzávalók:
Fél kg darált sertéshús, fél kg hagyma,
1 kk törött bors,
1 kk só,
mokkáskanálnyi szódabikarbóna,
mokkáskanálnyi pirospaprika,
1 gerezd fokhagyma,
1 ek olaj.
30-35 dkg tarja, vagy hosszúkaraj,
só,
bors,
olaj.
Elkészítése:
Csevap: A húst kétszer átdarálom, összegyúrom egy kis fej apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, a szódabikarbónával, sózom, borsozom, paprikázom, majd pár órára a hűtőbe teszem. Itt összeérnek az ízek, illetve a szódabikarbóna is kifejtheti lazító hatását. Ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson pirosra sütöm. A kisült csevapokat bevonom egy leheletnyi olajjal és tálalom.
Razsnyica: A húst kb. 2x3x4 cm-es kockákra vágom és nyársakra húzom. Sózom, borsozom, majd parázs felett szép pirosra sütöm.
Megjegyzések:
Ha tetszett a recept, látogass el Grocceni receptoldalára: http://www.grocceni.com