Baracklekvár (klasszikus)

Csak két hozzávalója van a talán legismertebb magyar lekvárnak. Anyáink, nagyanyáink ezen a módon tartósították a kajszibarackból, rózsabarackból főzött lekvárt. Persze ők még sokkal több cukorral készítették és késhegynyi szalicilt is tettek a tetejére. Azóta elterjedtek a twist-off csavaros tetejű üvegek, elterjedt a fejreállításos technika – melyet nagyon megkedveltem. Sikerült kikísérletezni egy sokkal alacsonyabb cukortartalmú változatot.

Hozzávalók:

1 kg sárgabarack,

30 dkg cukor.

Elkészítése:

A barackokat hámozom, felezem, majd a megadott cukormennyiséggel felfőzöm. Azonnal beletöltöm a meleg vízzel kimosott üvegekbe és az üvegeket lezárom, majd mintegy 10 másodpercre a fejükre állítom őket. 85 fokon 30 percig sterilizálom.

Megjegyzés:

  1. Kb 70 %-os gyümölcstartalom.
  2. Mehet vajas kenyérre, palacsintára, Zserbóra, vagy Rákóczi túrósra egyaránt.
  3. Kicsi címkézett üvegekbe töltöm (ajándékötlet).

Ha tetszett a recept, látogass el Grocceni receptoldalára:  http://www.grocceni.com

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »