Bográcsos birkapörkölt

Sokan idegenkednek a birkahústól. Erős szagúnak, sőt sokan kimondottan büdösnek tartják. Na, a finnyásak meggyőzésére a legjobb alkalom a szabadtéri bográcsozás. Itt aztán el fognak illanni azok a szagok, melyek miatt a piperkőcök ódzkodnak a birkapörkölttől.

A fűszerezésre is kell néhány szót áldoznunk. A birka imádja a borsot, a fokhagymát a babérlevelet és a rozmaringot. Ezen recept kellően biztosítja az említett fűszerek harmóniáját.

Hozzávalók:

2 kg birkahús,

15 dkg füstölt szalonna,

nagy fakanálnyi sertészsír,

4-5 nagy fej hagyma,

fél fej fokhagyma,

3-4 ek jóféle kalocsai házi paprika,

1 kk Erős Pista,

1 kk őrölt fekete bors,

1-2 zöldpaprika és paradicsom,

1 babérlevél,

1 ágacska rozmaring,

só.

Elkészítése:

A birkahúst lefaggyúzom, megmosom és a felhasználásig a vízben hagyom. A zsíron kiolvasztom a felkockázott szalonnát, majd aranyszínűre pirítom rajta a kis kockákra vágott hagymát. Rádobom a kockákra vágott húst, megsózom, majd időnként kevergetve a zsírjára sütöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát. Beleteszem a babérlevelet, a borsot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félig megpárolom. Ha nem ereszt elég levet, akkor időnként kevés vízzel pótolom. Most jöhet a fokhagyma, a rozmaring, majd újabb negyed óra után a paprika és a paradicsom, majd készre főzöm. Puha kenyérrel és megfelelő italokkal tálalva büszkén kínálom családomnak, barátaimnak.

Megjegyzés:

  1. Igazi férfiétel, bár a szabadban a hölgyek is levetik az előítéleteiket.
  2. Puha kenyérrel tálalom.
  3. Erős pista legyen kéznél!

Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is:  http://www.grocceni.com

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »