Baszk lecsó

Ha már itt a lecsófőzés ideje, akkor próbáljunk ki egy különlegességet, a Baszk lecsót! Otthon, vagy bográcsban egyaránt el lehet készíteni és hát a bográcsos megoldás sokkal finomabb – annak ellenére, hogy a tálalásnál egy kicsit több odafigyelést igényel. Ők több paradicsomot használnak és olivaolajjal készítik. Mint a baszkok, mi is adjunk hozzá némi csípősséget (belefőzött csípős paprikával, vagy a tányérunkon megvalósított “utánaerősítéssel”)!

Hozzávalók:

2 fej hagyma,

1-1 piros és zöld paprika,

1 dl olivaolaj,

fél kg paradicsom,

1 gerezd fokhagyma,

6 tojás,

vékonyra szelt Jambon de Bayonne sonka.

Elkészítése:

A paprikákat kimagozom és kis darabokra vágom. Olajon megpárolom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a paprikákat, majd 5 percig párolom. Most hozzáadom a felkockázott paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom és fedő nélkül 15-20 percig párolom. A tojásokból rántottát készítek. A piperade-t és a rántottát egy tálra halmozom, a tetejére pedig a vékony sonkaszeletek jönnek.

Megjegyzés:

  1. A spanyol sonkát kiválthatom más sonkafélével is.
  2. Puha kenyérrel tálalom.

Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is:  http://www.grocceni.com

Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »