Narancsos eperdzsem

Egy igazán különleges eperdzsemet készíthetünk némi narancs hozzáadásával. A makulátlanul tiszta narancsnak vékonyan lehámozom a héját – ügyelve arra, hogy a keserű fehér része ne kerüljön bele. Ezzel, na meg a narancs kifacsart levével teszem különlegessé az eperdzsemet. Mivel, hogy az eper csak a végén kerül bele, így megtarthatjuk annak értékes vitamin- és íztartalmát. Különleges alkalmakra (pl. karácsonyi reggeli) szoktam eltenni.

Hozzávalók:

2 kg eper,

1 kg cukor

1 l víz,

1 narancs,

1 dl narancslikőr.

Elkészítése:

Az epret a megmosom, kicsumázom, a nagyobb darabokat félbe, vagy negyedbe vágom. A cukorból a vízzel szirupot főzök, majd beleteszem a narancs lereszelt héját (Zest). Körülbelül egy negyed óráig főzöm. Beleteszem a narancs levét és az epret a keletkezett levével együtt. A forrástól számított 10-12 percig főzöm és a végén a narancslikőrrel is forrásba hozom. Apró, alaposan kimosott és sterilizált üvegekbe töltöm. Az üvegeket azonnal lezárom és 5 percre fejre állítom őket. Talpukra állítva hagyom őket kihűlni. Az üvegekről alaposan  lemosom a ragacsot, letörlöm, felcímkézem őket, majd a végleges helyükre (hűvös, sötét kamra) teszem őket.

Megjegyzések:

  1. 50 %-os gyümölcstartalom.
  2. Kicsi felcímkézett üvegekbe töltöm (ajándékötlet).
  3. Az ilyen módszerrel elrakott eperdzsem azért nem éri meg a következő nyári főzést, mert idő előtt elfogyasztjuk, illetve elajándékozzuk őket.

Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is a:  http://www.grocceni.com

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »