Horvát csevap

 

A nyári Adria időszak rohamos közeledtével úgy gondoltam, hogy ma horvát csevapot készítek ebédre. Van készen ajvárom, már csak hús kell, meg egy kis köret, aztán le is aratom a babérokat. Én sertés darált húsból készítem, bár már csak a húsfélék hozzávalóiban is nagyok az eltérések. Lehet még marha, birka, kecske és ezek kombinációi. Ne feledjük, hogy a hajdani Jugoszlávia sok-sok nép olvasztótégelye volt – és anno még nagyon jól meg is fértek egymás mellett.

Hozzávalók:

1 kg darált sertéshús, fél kg hagyma,

2 kk törött bors,

két kk só,

fél kk szódabikarbóna,

1 kk pirospaprika,

2 gerezd fokhagyma,

1-2 ek olaj.

Elkészítése:

A húst kétszer átdarálom, összegyúrom egy kis fej apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, a szódabikarbónával, sózom, borsozom, paprikázom, majd pár órára a hűtőbe teszem. Itt összeérnek az ízek, illetve a szódabikarbóna is kifejtheti lazító hatását. Ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson pirosra sütöm. A kisült csevapokat bevonom egy leheletnyi olajjal és tálalom.

Megjegyzések:

  1. Én egy 40 éves svájci fondü tányéron tálalom, ahol minden hozzávaló gusztán kínálja magát.
  2. Hasábburgonya, rizs, puha kenyér jöhet mellé.
  3. A jobb csúszást az apróra vágott lila hagyma, ajvar, kockára vágott piros húsú paprika és némi erős paprika biztosítja.

Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is a:  http://www.grocceni.com

Címkék: , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »