Legénybúcsút tartottunk a Tik hegyen lévő présháznál. A sok nemes hozzávaló, az elfogyasztott italok, na és persze az igényes, szakértő társaság tette lehetővé ennek a páratlan férfiételnek bográcsban történő megfőzését. Asszonyaink akkor éppen nem tudták megkóstolni, mert nem maradt belőle. Azóta persze számtalan alkalommal elkészítettük és akkor a női nem is elismerte tudományunkat.
Hozzávalók:
1 kg tarkabab,
1 füstölt csülök,
30 dkg sárgarépa,
15 dkg petrezselyemgyökér,
2 babérlevél,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 kg házi szárazkolbász,
2 tojásból csipetke,
só,
A rántásához: egy fél fakanál zsír, 1 ek liszt, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 kk fűszerpaprika, petrezselyemzöld,
A tálaláshoz: tejföl, erőspaprika, ecet, puha kenyér és italok.
Elkészítése:
A babot előző este megválogatom, megmosom és hideg vízben beáztatom. A csülköt úgyszintén beáztatom.
Kint a hegyen egy nagy bográcsban felteszem főni a babot és a csülköt a babérlevéllel és a sóval. Forrást követő fél óra múlva teszem bele a megtisztított leveszöldséget és a fokhagymagerezdeket. Aztán egy negyed óra elteltével jön a kolbász. Fél óra múlva kiveszem és deszkára teszem a csülköt, a zöldségeket és a kolbászt. Mikor kihűltek feldarabolom őket és mehetnek vissza a levesbe. Beleteszem a csipetkét is.
A zsíron világosra pirítom a lisztet, rászórom a pirospaprikát, a zúzott fokhagymát (ha van fél maréknyi apróra vágott zöldpetrezselymet) és a lángról levéve felöntöm két deci hideg vízzel. Beleöntöm a levesbe, majd az egészet a csipetke puhulásáig főzöm. Megkóstolom és ha minden jó, akkor tálalom.
Megjegyzés:
Igazi férfiétel.
Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is a: http://www.grocceni.com