Eperkrémleves

A nyárnak talán a legelső és egyben szerintem a legfinomabb hideg levese az eper krémleves. Jégbe hűtve és szépen díszítve üdítő élmény a forró nyári napokon. Jómagam nem a klasszikus sorrendben (leves, főétel … stb) szoktam fogyasztani, hanem mindig az étkezés végére hagyva desszertként. Nagyon jól esik délután is, mikor a hűtőből előveszi az ember.

Hozzávalók:

4 dl tej,

2 dkg liszt,

2 dkg vaj,

30 dkg eper,

10 dkg kristálycukor,

2 dl száraz fehérbor,

1 citrom leve,

2 dl tejszín,

fél csomag vaníliáscukor.

Elkészítése:

“A tejet felforralom, közben a lisztet a puha vajjal összegyúrom, majd kis darabkákban hozzáadom a forrásban lévő tejhez. Folytonosan kevergetve öt percig forralom. Az epret megtisztítom, megmosom, egyharmad részét félreteszem, a többit megcukrozom és fél óráig állni hagyom. A besűrített, kihűtött tejet a lecukrozott eperrel, a kioldódott gyümölcslével, a fehérborral, a citromlével, a tejszínnel és a vaníliás cukorral összeturmixolom. Finom szűrőn leszűröm, hogy az eper magvai ne kerüljenek a levesbe. Tálalás előtt alaposan lehűtve csészékbe töltöm és a tetejét a félretett eperszemekkel díszítem.”

Megjegyzés:

  1. A szentendrei “Aranysárkány” vendéglő receptje.
  2. Tetejét tejszínhabbal és eperszeletekkel, vagy pirított mandulaszeletekkel díszítem.

Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is a:  http://www.grocceni.com

Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »