Igazi ragacsos, cupákos pörköltet főzhetünk a szabadban. Itt aztán nem kell senki előtt zavarban lennünk, hogy kézzel leszopogassuk a csontokat. Jókat lehet rá inni – főleg, ha jól be is erősítjük.
Hozzávalók:
8 sertésláb (köröm),
10 dkg zsír, vagy 1,5 dl olaj,
2-3 nagy fej hagyma,
1-2 gerezd fokhagyma,
2-3 ek házipaprika,
1-1 ek paprikapüré és paradicsompüré,
2 zöldpaprika,
2 paradicsom,
köménymag,
só.
Elkészítése:
A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleteszem a leperzselt, megkapart, négyfelé vágott körmöket. Sózom, paprikázom, beleteszem a püréket és egy kevés vizet. Rászórom a köménymagot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom (a vizet időnként pótolom). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.
Tanácsok:
1. Újabban nem a forró hagymás zsírra szórom a pirospaprikát, hanem a hús után. Így kisebb az esélye a megégésnek.
2. A víz helyett készíthetem vörösborral is.
3. Puha kenyérrel és erős paprikával kínálom.
Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is a: http://www.grocceni.com