No. 1 a szabad tűzi ételek között a bográcsgulyás. Készítsd el Te is! Ennek még akkor is nekiállhatsz, ha nem vagy egy konyhatündér. A főzés közben a baráti társasággal elfogyasztott italok csak bátorítanak és a társaság mindig ad egy-két iránymutató jó tanácsot.
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár,
1,5 kg burgonya,
10 dkg zsír, vagy 1,5 dl olaj,
3 nagy fej hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
5 ek házipaprika,
2 zöldpaprika,
2 paradicsom,
1 cseresznyepaprika,
1 zellerlevél,
2 sárgarépa,
2 zöldség,
köménymag,
kevés majoranna,
só,
2 tojásból készült csipetke.
Elkészítése:
A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd belekeverem a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a paprikát és egy kevés vizet, beleteszem a cseresznyepaprikát. Rászórom a köménymagot, valamint a majorannát és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a sárgarépát, a zöldséget, belekockázom a krumplit, a zöldpaprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát. Felöntöm kb 4 liternyi vízzel és majdnem puhára párolom. Mikor a krumpli majdnem megpuhult, beleteszem a csipetkét, amellyel még kb. 10 percig főzöm.
Tanácsok:
1. Újabban nem a forró hagymás zsírra szórom a pirospaprikát, hanem a hús után. Így kisebb az esélye a megégésnek.
2. Időt takarítunk meg, ha a kész pörköltet otthonról hozzuk.
3. A csipetkét is elkészíthetem otthon és egy kanálnyi liszttel összerázva “pergős” marad.
4. Puha kenyérrel és erős paprikával kínálom.
Ha tetszett a recept, akkor látogass el Grocceni receptoldalára is a: http://www.grocceni.com